Hechtel-Eksel pakt uit met doordacht bomenbeleid: “Samen planten we de toekomst”

18
jun
2024

Met ondersteuning van de provincie Limburg, het Provinciaal Natuurcentrum en LSM (Limburg Sterk Merk) werkte het lokaal bestuur van Hechtel-Eksel een bomenbeleid uit voor alle bomen in eigen beheer. Men kon ook een slogan inzenden voor bij het bomenbeleid. “Samen planten we de toekomst” van Dirk Vandervelden werd de winnaar.

“Met het bomenbeleid trachten we de bomen de nodige groeiruimte te geven en mogen ze hun natuurlijke leeftijd bereiken”, legt burgemeester Jan Dalemans uit. “Bomen die beschadigd zijn zullen vervangen worden. Bovendien willen we de biodiversiteit bevorderen en trachten we een bijenvriendelijke gemeente te zijn. Maar ook uitbreiding is noodzakelijk.”

 Bomenbestand uitbreiden

“Bomen in woon- en werkomgeving dragen aanzienlijk bij aan de leefbaarheid. Daarom zullen we in de toekomst het bomenbestand uitbreiden, met focus op de dorpskernen,” aldus bevoegd schepen Theo Martens.

 Waardevolle bomen beschermen

Waardevolle bomen zullen extra beschermd worden bij evenementen en werkzaamheden. Daarnaast zal het snoeiafval circulair aangewend worden. Gevelde takken worden verwerkt in takkenwallen. Grote stammen worden bewaard voor speeltoestellen en gesnipperd hout wordt aangewend als mulchlaag.

 Positieve effecten

“We zetten in op onze bomen omdat zij heel wat positieve effecten hebben. Zo zijn vallende bladeren onder andere voedsel voor kleine dieren en bieden zij isolatie voor onze planten. Bomen koelen onze dorpskernen af tot 7,5° C. Bovendien zorgen ze voor stressvermindering en kunnen kinderen zich beter concentreren in een groene omgeving”, besluiten burgemeester Dalemans en schepen Martens.

 Slogan “Samen planten we de toekomst”

Via een oproep op de Facebookpagina van het lokaal bestuur konden volgers een toepasselijke slogan inzenden. De projectgroep selecteerde uit meer dan 40 slogans “Samen planten we de toekomst” als winnaar. Bedenker Dirk Vandervelden krijgt als prijs een gemeentelijke geschenkbon.

Zijn reactie: ‘Ik ben blij dat ik met mijn slogan een kleine bijdrage kan leveren aan het bomenbeleid van Hechtel-Eksel. Ik vind het zeer waardevol dat de gemeente hierop inzet. We staan op het vlak van klimaat voor een aantal grote uitdagingen voor de toekomst. Samen kunnen we daar allemaal ons steentje aan bijdragen, want elke boom helpt om de strijd aan te gaan. Samen planten we de toekomst!’

Hoewel Dirk niet meer in Hechtel-Eksel woont, heeft hij een hechte band met de gemeente. ‘Ik ben (Hechtel-)Ekselaar in hart en nieren. Ik woon dan al wel een hele tijd in Wemmel, Eksel blijft mijn heimat. Mijn ouders wonen er nog en ik ben (ondanks de grote afstand) nog steeds actief bij toneelvereniging KTG Berk & Breem. Naar Eksel gaan is telkens thuiskomen. Ik kom er ook heel graag wandelen met mijn honden. Wat ik het meeste mis nu ik niet meer in Eksel woon, is al het prachtige groen.’