Mededelingen bovenlokale projecten

GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN “ONDERSTATION OP DE HOOGSPANNINGSLIJN MASSENHOVEN – VAN EYCK”

Raadpleging bevolking 25 maart 2025 tot en met 23 mei 2025

Op 28 februari 2025 heeft de Vlaamse Regering de startnota over het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Onderstation op de hoogspanningslijn tussen Massenhoven - Van Eyck’ goedgekeurd.

Over deze startnota wordt de bevolking nu geraadpleegd.

Van 25 maart 2025 tot en met 23 mei 2025 ligt de startnota ter inzage:

  • Bij de gemeentes:

° Balen: Vredelaan 1, 2490 Balen

° Lommel: Hertog Janplein 1, 3920 Lommel

° Hechtel-Eksel: Don Bocostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel

° Pelt: Oude Markt 2, 3900 Pelt

U bent van harte welkom op een van de volgende participatiemomenten / infomarkten, telkens van 16u tot 19u op:

  • Maandag 5 mei 2025 van 16 tot 19 uur in de Polyvalente zaal van het ‘GC De Schans’, Schansplein 1, 3940 Hechtel-Eksel
  • Woensdag 7 mei 2025 van 16 tot 19 uur in het Expressielokaal van het ‘Cultuurcentrum Palethe’, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt
  • Maandag 12 mei 2025 van 16 tot 19 uur in de Heibergzaal van het Sportcomplex ‘De Soeverein’, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel
  • Woensdag 13 mei 2025 van 16 tot 19 uur in lokaal 2 van het PC Balen, Gustaaf Woutersstraat 29, 2490 Balen

Inschrijven is verplicht en kan via het telefoonnummer 02/553 38 00 of online via de website van het Vlaamse Departement Omgeving. Op de infomarkten wordt de startnota toegelicht en kan u vragen stellen aan de opstellers van het plan.

Inspraakreacties kunnen worden ingediend tot uiterlijk 23 mei 2025 via de website https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/Onderstation-Massenhoven-Van-Eyck. Reageren kan ook per brief. Overhandig je brief tegen ontvangstbewijs bij de gemeenten Balen, Lommel, Hechtel-Eksel of Pelt of verstuur je brief Departement Omgeving, afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en – projecten, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 15, bus 550, 1210 Brussel.

OPENBAAR ONDERZOEK VLAAMSE ONTWERP-MESTACTIEPLAN (MAP 7) EN ONTWERP PLAN-MER

De Vlaamse overheid heeft in uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn (91/676/EEG) een ontwerp-mestactieprogramma (MAP 7) opgesteld. Daarbij werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt dat de effecten op het leefmilieu onderzoek. Het ontwerp mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen.U kunt het ontwerp MAP 7 en het bijhorende ontwerp plan-MER raadplegen vanaf 18 maart 2025:

Van 18 maart 2025 tot en met 16 mei 2025 kunt u uw opmerkingen indienen: 

  • Bij voorkeur via het digitaal inspraakformulier op de website van de VLM (www.vlm.be)
  • Bij het college van burgemeester en schepenen: 

          Per brief: vermeld minstens uw naam en adres en stuur de brief naar Don Boscostraat 5, 3940 Hechtel-Eksel

          Per e-mail: vermeld minstens uw naam en adres en mail uw opmerkingen naar dienstomgeving@hechtel-eksel.be.

De opmerkingen uit het openbaar onderzoek worden mee in overweging genomen bij de vaststelling van het definitieve MAP 7 en het plan-MER. 

PUBLIEKE INSPRAAK OVER DE KENNISGEVING VAN HET PLAN-MER VOOR "BESTEMMINGSNEUTRALITEIT VOOR HERNIEUWBARE ENERGIE"
Het Departement Omgeving heeft beslist om een plan-MER te laten opstellen met het oog op de invoering van nieuwe regelgeving rond ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie’. Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie.
Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen
worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.
Van 11 februari 2025 tot en met 11 april 2025 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven.
De kennisgevingsnota kunt u downloaden op omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage en omgeving.vlaanderen.be/bestemmingsneutraliteit, en inkijken in elk gemeentehuis/stadhuis, en bij het Departement Omgeving, Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak).
Tot en met 11 april 2025 kunt u uw opmerkingen bezorgen via het digitaal inspraakformulier dat u vindt via omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of via een mail naar mer@vlaanderen.be. U kunt uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak) of ze met de post versturen naar onderstaand adres.
Voor meer informatie over milieueffectrapportage kunt u surfen naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bellen naar het gratis nummer 1700.
Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten - Milieueffectrapportage
Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie (PL0321)
Koning Albert II-laan 15, bus 551 - 1210 Brussel (postadres)
mer@vlaanderen.be 

Gewestelijke plannen en projecten

De Vlaamse overheid heeft een nieuw portaal ontwikkeld waar informatie is samengebracht over lopende inspraakperiodes van 

  • Gewestelijke plannen en projecten over omgevingsthema’s (namelijk ruimtelijke ordening, leefmilieu, natuur, klimaat, energie, wonen of onroerend erfgoed, water, ruilverkaveling en landinrichting)
  • Voorstellen van wijzigingen aan VLAREM (of het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning)
  • Plannen of projecten van andere overheden die invloed kunnen hebben op onze gemeente en die werden overgemaakt in het kader van grens- of gewestoverschrijdende inspraak:
    • het Waals of Brussels Hoofdstedelijk gewest
    • de federale overheid
    • een buurland

Via deze link vindt u het portaal terug en kan u vlot toegang vinden tot specifieke plannen en projecten waarover op Vlaams niveau inspraak georganiseerd wordt.

Let op! Voorlopig vindt u er enkel gewestelijke informatie, voor de provinciale en gemeentelijke projecten en processen moet u nog steeds naar de desbetreffende gemeentelijke en provinciale websites gaan kijken.

Omgevingsvergunningen

Tijdens de aanvraag van een omgevingsvergunning kan er een openbaar onderzoek worden georganiseerd. Hierbij wordt op het perceel de bekendmaking van het onderzoek uitgehangen (gele affiche) en worden, indien nodig, de omwonenden met aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.De bekendmakingen van lopende openbare onderzoeken vind je op www.hechtel-eksel.be/openbaar-onderzoek.

Een aantal dossierstukken (zoals geveltekeningen, inplantingsplannen, ...) van een lopend openbaar onderzoek kan je online raadplagen via het omgevingsloket. Heb je een bezwaar omtrent een aanvraag tot omgevingsvergunning? Dien je bezwaarschrift dan via dezelfde website in, schrijf het college van burgemeester en schepenen aan per aangetekende zending of lever je bezwaar in tegen ontvangstbewijs tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

 

 


Contactinformatie