Over Hechtel-Eksel

Met Bosland in de achtertuin mag Hechtel-Eksel zich de groenste gemeente van Vlaanderen noemen. We zijn gekend voor unieke belevenissen: fietsen door de bomen en speelbossen in het Pijnven, prachtige wandelingen en een interessant teuten- en oorlogsverleden.

Jaarlijks vinden in Hechtel-Eksel, gezellig in het groen, ook de spectaculaire Sanicole Airshow en BoslandTrail plaats. Na een dagje verkennen is er niets heerlijker dan vertoeven op een van onze gezellige terrasjes.

Naast een mooi vrijetijdsaanbod hebben we ook een rijk verenigingsleven. Onze centrale ligging in Noord-Limburg zorgt tevens voor een groot groeipotentieel op het vlak van mobiliteit en ondernemen. Kortom: gemeente Hechtel-Eksel heeft alle troeven om zowel zijn inwoners als zijn bezoekers te verwennen.

Aardrijkskundige situering

Hechtel-Eksel ligt in de regio Noord-Limburg. Onze gemeente grenst aan Balen, Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt, en heeft een oppervlakte van 76,70 km².

Bereikbaarheid

Hechtel-Eksel is met de auto voornamelijk bereikbaar via de Noord-Zuidverbinding N74 en de N73. Er zijn ook verschillende busverbindingen tussen Hechtel-Eksel en de omliggende gemeenten.

Bevolking

Hechtel-Eksel telt 13.112 inwoners (cijfers 1 januari 2023). Het up-to-date aantal inwoners vind je hier. Meer interessante cijfers over onze gemeente en zijn inwoners vind je via: 

Statistiek VlaanderenGemeenteprofiel De Standaard

Ons rijke verleden

16de eeuwse - 19de eeuwse teutenhuizen

De Ekselse teuten, rondreizende koper- en textielhandelaren, verkochten hun goederen ver van huis. Hun statige langgevelhoeves zijn nog steeds een trekpleister in onze gemeente. Benieuwd naar deze opmerkelijke Teutengescheidenis? Download de teutenapp en ga zelf op ontdekking.

1944: Slag om Hechtel

De Sherman-tank, een oorlogsmonument in Hechtel, herinnert ons tot op vandaag aan de Slag om Hechtel. Ook in de bossen van het militair domein is ons oorlogsverleden voelbaar. Het Monument van de Weerstand herdenkt de verzetsmensen die hier tijdens WO II terechtgesteld en begraven werden.

1977: Fusie

Hechtel-Eksel ontstaat als fusiegemeente uit de samenvoeging van de dorpen Hechtel en Eksel.