Leegstand & verwaarlozing
Lokaal bestuur Hechtel-Eksel wil een actief woonbeleid voeren. Hiervoor worden diverse maatregelen genomen. Een van deze maatregelen is de gemeentelijke heffing op leegstand en verwaarlozing, goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 juni 2022. De bedoeling van deze gemeentelijke heffing is langdurige leegstand en verwaarlozing tegen te gaan om zo een optimaal gebruik van het bestaande patrimonium te bekomen.
Leegstand houdt in dat op het ogenblik van de inventarisatie de woning minstens 12 opeenvolgende maanden leeg stond of het pand minstens 12 opeenvolgende maanden niet gebruikt werd overeenkomstig de functie.
Verwaarlozing houdt in dat op het ogenblik van inventarisatie de woning en/of het gebouw zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan de buitenmuren, voegwerk, schoorsteen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst, dakgoten of glas.
Is er een woning of gebouw in jouw buurt waarover je je zorgen maakt? Een leegstaand of verwaarloosd pand kan voor veel overlast zorgen. Een probleem staat vaak niet op zichzelf. Er zijn vaak meerdere tekenen die kunnen wijzen op leegstand en/of verwaarlozing. Bijvoorbeeld: zijn de rolluiken langdurig neergelaten, zijn er ernstige inpandige vernielingen, en/of zijn er tekenen van verval?
Je kan online de leegstand en/of verwaarlozing van een pand melden door naar het meldpunt te gaan. Dienst Wonen onderzoekt vervolgens of er sprake is van leegstand en/of verwaarlozing.