Dementie

Meer en meer mensen in onze samenleving komen er rechtstreeks of onrechtstreeks mee in aanraking. Het is dan ook belangrijk om rond dit thema voldoende te sensibiliseren. Hechtel-Eksel wil immers een dementievriendelijke gemeente zijn.

Infotassen dementie

Omdat mensen die vergeten, niet vergeten mogen worden, creëerde de seniorendienst in samenwerking met de bibliotheek een infotas rond dementie. Deze tas biedt een antwoord op vele vragen. Je vindt er volgende informatie in terug:

  • Een informatiebrochure;
  • Folders over het inloophuis dementie en het expertisecentrum dementie;
  • Een dementiekompas met tips rond communicatie;
  • Een infomap over vroegtijdige zorgplanning;
  • Een boekje met een greep uit het aanbod van de bibliotheek.

De infotas is bestemd voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met dementie. Deze tas biedt de kans om dementie op een rustige manier te verkennen.

De infotassen worden verdeeld door de seniorendienst. Daar kan je ook steeds terecht met vragen over dementie. De seniorendienst is bereikbaar via:

Reminiscentiekoffer

Deze koffer is gebaseerd op het gebruik van aandenkens uit het verleden om herinneringen op te roepen. Deze koffer wordt uitgeleend in de bibliotheek.

Communicatietips

10 tips voor communicatie met personen met dementie

  1. Besteed veel aandacht aan het begin van je contact! Sta dichtbij en voor de persoon op gelijke hoogte. Maak eerst oogcontact of lichaamscontact en spreek de persoon met de voornaam aan.
  2. Communiceer traag, eenvoudig, warm en expressief.

  3. Wees voorspelbaar en kondig aan wat je gaat doen. Benoem wat je doet en beweeg traag.

  4. Help extern. Benoem wat de persoon met dementie nu waarneemt. Beschrijf zintuiglijk wat hij/zij nu kan zien, horen, voelen, ruiken, smaken en prikkels te begrijpen.

  5. Spiegel het gedrag van de persoon met dementie. Benoem wat de persoon met dementie doet. Druk de emotie uit waarmee hij/zij worstelt. Zeg wat je ziet!

  6. Ga mee in het verhaal. Dring geen andere werkelijkheid of stemming op en corrigeer zo weinig mogelijk. Breng de persoon met dementie niet in verlegenheid. Reik hem/haar een vluchtweg aan.

  7. Luister naar het gevoel achter de woorden. Leef je in. Stem je af op zijn/haar golflengte.

  8. Behoud het gevoel van controle. Betrek hem/haar in zoveel mogelijk beslissingen.

  9. Houd het contact speels. Gebruik humor die hij/zij begrijpt.

  10. Behandel de persoon met dementie als een volwassen persoon. Betuttel niet, spreek niet over hem/haar in zijn/haar aanwezigheid. Fluister niet (tegen anderen).

Infopunt dementie

In Pelt is er een infopunt Dementie voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en hun brede omgeving. De diagnose ‘dementie’ brengt veel vragen en zorgen met zich mee. Het infopunt biedt een luisterend oor, verstrekt info, advies of verwijst gericht door. Daarnaast worden er ook familiegroepen dementie en jong-dementie georganiseerd, waar mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen en hun draagkracht kunnen verhogen.

Het infopunt is gelegen in Dorpsstraat 58 Pelt. U kan hier enkel terecht op afspraak. Een afspraak kan gemaakt worden via het telefoonnummer 011 80 56 50.

Meer informatie vind je op de website van het infopunt.

 


Contactinformatie