Meer groen, rust en ruimte: parkbegraafplaats Eksel officieel geopend

7
sep
2022

De oude begraafplaats van Eksel aan de Berkenlaan werd het afgelopen jaar omgevormd tot een parkbegraafplaats. De begraafplaats is opgewaardeerd tot een serene plek waar je elkaar in stilte kan ontmoeten en steunen. Een parkbegraafplaats met meer rust, ruimte en groen. Ben je benieuwd? Tijdens Open Monumentendag (zondag 11 september) kan het grote publiek deze plek herontdekken.

Al sinds 2017 werkte het lokaal bestuur achter de schermen aan de opwaardering van de begraafplaatsen. In 2019-2020 werden de wettelijke procedures tot hernieuwing concessie en ontruiming toegepast. Het toepassen van deze procedures was noodzakelijk aangezien er graven zonder concessie even lang al lagen als graven met concessie. “Door deze procedures toe te passen konden wij de nabestaanden meer rechtszekerheid en rechtsgelijkheid bieden”, legt schepen van Begraafplaatsen Jacky Snoeckx uit.

 

Omvorming dankzij bereidwilligheid nabestaanden

Na de toepassing van de procedures bleek dat er heel wat nabestaanden ervoor kozen om hun graf te laten verwijderen. De nabestaanden van de enkele graven die nog apart lagen, konden in een persoonlijk gesprek met de burgemeester Jan Dalemans aangeven of ze al dan niet bereid waren om het graf te laten heroriënteren. Dankzij hun bereidwilligheid en medewerking kon het lokaal bestuur de begraafplaats omvormen tot een parkbegraafplaats. Bovendien is het nu ook terug een laatste rustplaats: urnen worden in een urnegraf of in een columbarium geplaatst en assen kunnen worden verstrooid.

Alle eer aan technische dienst

Voor de opwaardering sloegen de dienst burgerzaken, afdeling begraafplaatsen en de technische dienst de handen in elkaar. Samen zorgden zij zelf voor het ontwerp en realisatie van de parkbegraafplaats, waarbij de combinatie cortenstaal, hout en vergroening centraal staan. De technische dienst voerde de werken grotendeels zelf uit.

“De technische dienst heeft hard gewerkt aan deze prachtige parkbegraafplaats. Zij hebben zelf alles uitgezet, opgemeten, voorbereid, geplaatst en aangeplant. Alle eer is aan hun te danken”, beaamt een fiere schepen van begraafplaatsen Jacky Snoeckx.

Het lokaal bestuur zorgde daarnaast voor een veiligere verkeerssituatie: in plaats van op straat te parkeren kan dit voortaan aan de aangelegde parking in de Panovenstraat, waarlangs nu ook de ingang is.

Herdenken en ontmoeten in een groene ruimte

Ook werd er een herdenkingsmonumenten geplaatst voor de overledenen. “Door het inplanten van een afscheidsruimte en zitruimtes moedigen we bezoekers aan om elkaar te ontmoeten en te steunen”, vult burgemeester Jan Dalemans aan. “En dat in een groene oase van rust. Want naast herdenken en ontmoeten staat ook vergroening centraal.”

Er werden bolbomen en planten- en bloemenvakken geplaatst. Om de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven staat er ook een bijenhotel. Het Teutenhuis, een organisatie die mensen met een mentale beperking begeleidt, creëerde dit mooie bijenhotel.

Oude Waardering, Nieuw Respect

Tijdens het hele project werd steeds de slogan ‘Oude Waardering, Nieuw Respect’ gebruikt. “De oude waardering is terug te vinden in het perk van de lokaal historische graven”, licht schepen van Erfgoed Kelly Leenaerts toe. “Deze staan nu mooi samen en geven een beeld van hoe de begraafplaats er vroeger uitzag. Door de QR-code te scannen kan je bovendien meer te weten komen over deze graven.”

Investering voor vele jaren

“Samen met de uitbreiding van de huidige begraafplaats in de Sint Bernardusstraat hebben wij ervoor gezorgd dat dit een investering is voor vele jaren. Eind dit jaar is de oude begraafplaats van Hechtel aan de beurt”, blikt burgemeester Dalemans vooruit. “Onze inwoners kunnen weldra dus de keuze maken om hun laatste rustplaats te vinden op één van de drie verfraaide begraafplaatsen in onze gemeente”, besluit burgemeester Jan Dalemans. “Daar zijn we heel fier op!”

Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september nodigen we iedereen uit om de parkbegraafplaats in Eksel in alle rust te (her)ontdekken. Wie graag meer wil weten over de graven van lokaal historisch belang, kan zich inschrijven voor één van de drie gidssessies door IOED Bosland via www.hechtel-eksel.be/openmonumentendag-begraafplaats-eksel