Valentijnsactie huiskatten kortingsbon

Zwerfkatten: maak tijdig melding

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voeren de Limburgse gemeenten al jaren een diervriendelijke zwerfkattenaanpak. Gewoon wegvangen lost het probleem niet op. Door het weghalen van katten uit een bepaalde omgeving, ontstaat er een omgeving met voldoende voedselvoorraden, waardoor andere katten uit de omgeving de leegte opvullen.  Zie je een zwerfkat lopen, maak meteen melding bij de milieudienst.  Snel reageren is de boodschap want katten vermenigvuldigen zich zeer snel. Binnen de kortste keren heb je er een paar families bij. 

Sterilisatie huiskatten

Deze zwerfkattenaanpak  is effectief maar is enkel sluitend  als ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen.  Anders blijft het dweilen met de kraan open…

Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten.  Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden.  De cijfers liegen er niet om: in 2022 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4000 katten binnen! Honderden wachten nog steeds op een thuis.

Wettelijke  verplichting

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom of bij verkoop of weggeven. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatst op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.  Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving.

Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot. 

Vraag een kortingsbon aan

De Valentijnsactie is daarom extra stimulans naar katteneigenaars om tijdig over te gaan tot sterilisatie van hun huiskat of kittens.  Deelnemende gemeenten geven kortingsbonnen weg van 15 (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden. De kortingsbonnen zijn geldig van 14 februari tot 15 september 2024 bij een dierenarts in Limburg.

Vraag je kattensterilisatiebon aan 

 


Contactinformatie