Opwaardering begraafplaats Hechtel

Opwaardering begraafplaats Hechtel

Gedurende de periode 2019-2020 werden de wettelijke procedure tot ontruiming en de procedure tot hernieuwing toegepast. We kozen er toen voor om alle nabestaanden de kans te geven om hun graf te behouden door een concessie te nemen of door de vervallen concessie te hernieuwen. Ze hadden ook de keuze om een graf te laten verwijderen en eventueel een naamplaatje aan te kopen.

Na afloop van de procedure, konden we in kaart brengen welke graven een concessie hebben en welke graven verwijderd mochten worden. Hieruit bleek dat er in blok 2 (middelste rechterblok) en blok 5 en blok 6 (twee onderste linker blokken) maar een aantal graven bleven liggen.  

Toekomstplannen

We beslisten om de begraafplaats opnieuw open te stellen voor nieuwe begravingen. Dit betekent dat er vanaf het september 2023 opnieuw begraven kan worden op de begraafplaats van Hechtel (Lommelsebaan). Dat kan in de vorm van asverstrooiing, een urne in het urnenveld of het plaatsen van een urne in het columbarium. Volle grond begravingen zijn enkel nog mogelijk op de begraafplaats van Hechtel-Eksel (Sint-Bernardusstraat).

Om deze nieuwe begravingen op de begraafplaats van Hechtel te kunnen realiseren, voerden we eerst met de nabestaanden van de overledenen die in blok 2, 5 of 6 liggen persoonlijke gesprekken. We vroegen hen of ze het graf van hun dierbare(n) wensten te heroriënteren naar de bovenste één van de andere blokken. Dit was geen verplichting, maar een eigen keuze.   

Dankzij de bereidwilligheid van de nabestaanden, kunnen we nu een serene parkbegraafplaats creëren en deze terug voor nieuwe begravingen openstellen. 

Onderstaand filmpje toont hoe de begraafplaats eruit zal zien (geluid aanzetten):

Opwaardering begraafplaats

Onderstaand plan is het bovenaanzicht van de begraafplaats. Beneden is de Lommelsebaan en de huidige ingang. De huidige ingang en de parking blijven behouden:

Als je via de nieuwe binnenkomt, dan krijg je een mooi zicht op de twee taxusbomen. Uitnodigend en rustgevend groen. Dit geeft een heel open zicht:

Na het binnenwandelen vind je aan de linkerzijde een padje naar de columbariums. De columbariums is zo geplaatst dat je in alle rust even kan stilstaan bij je geliefden.

We proberen tevens het hele jaar door witte bloemetjes te krijgen rond de columbariums.

Wanneer je het padje neemt, kom je uit aan het herdenkingsmonument voor de ontruimde graven. Nabestaanden die het graf lieten verwijderen, konden (en kunnen nog steeds) naamplaatjes aanvragen voor de overledenen. Op de vogeltjes worden de namen van de overledenen geplaatst.

Naast het herdenkingsmonument komt het urnenveld. Er zal een zitruimte voorzien worden, aangevuld met bloemen/planten en een boom.

Aan de rechterzijde, in blok twee, is het eerste wat je tegenkomt het perk voor de graven van lokaal historisch belang. Als lokaal bestuur zijn we verplicht om deze graven aan te duiden. In samenspraak en op advies van de Erfgoedcel Bosland en de Heemkundige kring Hechtel-Eksel werden de graven van lokaal historisch belang vastgelegd. Het gaat over graven die architecturaal belangrijk zijn voor de gemeente én graven van personen die belangrijk waren voor Hechtel-Eksel. Deze vastlegging gebeurde bovendien pas nadat de wettelijke procedures werden afgerond. De lijst bevat bijgevolg enkel graven waarop geen concessie meer rust.

Het perk van de lokaal-historische graven zal een weerspiegeling zijn van hoe de begraafplaats eruitzag. Er worden banken bij het perk geplaatst alsook uitleg waarom deze graven bewaard bleven.

Neem je rechts van het perk het padje, dan kom je uit aan de strooiweide. Er wordt een herdenkingszuil geplaatst waarop de namen van de overledenen vermeld kunnen worden. Het padje leidt bovendien naar de oud-strijders. Daarom wordt er aan weerszijde klaprozen uit keramiek geplaatst. Deze zullen gemaakt worden door Sint-Elisabeth.

Aan het einde van het pad komt de afscheidsruimte. Deze zal gebruikt worden voor het laatste afscheid van de dierbare op de begraafplaats zelf, alvorens de effectieve begraving plaatsvindt.

Tot slot komt er bij de kindergraven, een herdenkingsmonument voor de ontruimde kindergraven. Dit zal een schommel zijn, met een silhouette van een kindje. Kindjes kunnen er niet op schommelen, maar het is ter nagedachtenis van de kindjes. Er worden tevens betonnen hartjes geplaatst met namen van de overleden kindjes op vermeld.

In de andere 3 blokken (blok 1,3 en 4) zal niet zoveel veranderen omdat de meeste graven daar blijven liggen. Maar ook dit deel zal worden opgewaardeerd. De planten/bloemen tussen de graven zullen verwijderd worden. Daar waar meerdere graven verwijderd worden, plaatsen we bloem- en plantenvakken.

Timing werken

Vanaf september 2022 start onze technische dienst met het verwijderen van de grafmonumenten van de graven waarvan nabestaanden lieten weten dat het graf weg mag of waarvan de nabestaanden niets lieten weten. Tijdens deze periode moet er dus rekening gehouden worden met de lopende werken. Na het afronden van deze werken krijgt de begraafplaats een volledig ander uitzicht.

In januari/februari 2023 voert een gespecialiseerde firma de ondergrondse ontruimingen uit. De begraafplaats zal dan een maand volledig afgesloten zijn (wettelijke bepaling).

Na de ondergrondse ontruimingen start de heropbouw. In september 2023 zal de opwaardering worden afgerond en kan je in alle rust de vernieuwde parkbegraafplaats bezoeken.


Contactinformatie