Materieel en financieel steunen vluchtelingen Oekraïne

Op basis van onze ervaringen in vorige crisissen raden we jullie aan om uiterst voorzichtig om te springen met het inzamelen van goederen. Ga enkel in op concrete vragen van hulpverlenende organisaties met duidelijke afspraken over de afname van de goederen. Het risico is immers groot dat organisatoren overladen worden met goederen en hiervoor geen afnemer vinden, waardoor zij zelf instaan voor het opruimen ervan. Het lokaal bestuur neemt daarom ook geen faciliterende rol op in het verzamelen, stockeren en versturen van goederen.

Organisaties, zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, de VN Vluchtelingenorganisatie en SOS Kinderdorpen hebben veel ervaring met hulpverlening in oorlogsgebieden. Zij kopen de goederen in, waaraan direct nood is om de opvang en medische hulp ter plaatse te organiseren. Het is beter een dergelijke organisatie financieel te steunen zodat zij hun opdracht goed en professioneel kunnen uitvoeren.

Het Rode Kruis opende een rekening voor wie geld wil storten: BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'Oekraïne'. Dat geld zal via de lokale Rode Kruis-afdelingen gebruikt worden voor directe humanitaire hulp aan de mensen die getroffen worden door het conflict. 

De VN vluchtelingenorganisatie biedt noodopvang, noodhulpgoederen en gezondheidszorg aan Oekraïners die hun land noodgedwongen moesten ontvluchten. Stuur via hun website een bedrag om de gevluchte Oekraïners te helpen.

SOS Kinderdorpen ondersteunt al 20 jaar kinderen en families in moeilijkheden in Oekraïne. Vooral in de regio Loegansk in het oosten staan deze families al vele jaren zwaar onder druk door het aanslepend geweld. De escalatie tot een regelrechte oorlog brengt nu honderdduizenden kinderen en families in gevaar. Noodhulp aan families op de vlucht steunen kan via deze website