De schoolcoach
Wat doet een schoolcoach precies? “Mijn taak toont de kracht van betrokkenheid en empathie in het ondersteunen van gezinnen.”
“Het was eigenlijk mijn dochter die me op het project wees,” begint de schoolcoach. “Als voormalig leerkracht wilde ik blijven bijdragen aan gezinnen.”
Als schoolcoach heb je empathie nodig en word je een deel van het gezin
De ondersteuning die ze biedt varieert. “In het gezin help ik de moeder met de Nederlandse taal. Ik help haar met het doornemen van de agenda en briefwisselingen. De vader spreekt goed Nederlands, maar hij heeft het erg druk. Soms is het nog zoeken naar wat precies nodig is.”
Warme band met gezin
De eerste contacten op school waren positief. “De leerlingbegeleiding gaf veel informatie en was erg behulpzaam. Zo kreeg ik meteen een goed beeld van waar ik kon ondersteunen.”
Een warm gevoel overheerst bij de bezoeken aan het gezin. “Sinds het eerste contact voel ik me goed. Het helpt dat ze openstaan voor het project. Ze geven aan dat ik deel ben van het gezin en zo voelt het ook.” De huisbezoeken zijn gestructureerd en toch persoonlijk. “Ik begin met een gesprek met de moeder over hoe het gaat, wat er gebeurd is en waar ze mee bezig zijn. Daarna zitten we samen en openen we de agenda en mapjes met brieven. We bekijken wat nodig is voor het huiswerk en zitten samen rond de tafel, met mama erbij. We bespreken toetsen en zorgen dat ze ondertekend zijn. Soms gaan we naar de bibliotheek, iets wat ze erg graag doen.”
De band die groeit tussen de schoolcoach en het gezin is bijzonder. “Het zijn de kleine dingen die het speciaal maken. Je ziet ze groeien en zelfzekerder worden. Bijvoorbeeld één van de kinderen was in het begin heel verlegen, maar toen kwam ze naast me zitten en nu komt ze zelfs op mijn schoot.”
De uitdagingen zijn er ook. “Het vraagt veel empathie en geduld om iemand uit hun comfortzone te krijgen. Het lezen van Nederlandse teksten met anderstalige ouders is soms moeilijk omdat de teksten niet altijd in hun dagelijkse context passen.”
Ondersteuning
Het project bouwt bruggen tussen gezinnen en scholen, maar biedt ook bredere ondersteuning. “Het comfort van kinderen en gezinnen omvat meer dan alleen school. Als schoolcoach moet je bepalen hoe ver je kunt en mag ondersteunen in samenspraak met de projectcoördinator.
De schoolcoach waardeert vooral de begeleiding en persoonlijke coaching binnen het project. “Het aanbod van vormingen zijn ook erg waardevol.” Voor toekomstige vrijwilligers heeft de schoolcoach een duidelijke boodschap: “Ga ervoor en vertrouw op je gevoel. Je zult er veel voldoening van krijgen!”
Schoolcoach worden?
Meer info en aanmelden via arktos.be/nl/schoolcoachesnoordlimburg of neem contact op met vormingswerker Eva Winters: ewinters@arktos.be.