Gegidste groepsbezoeken

Hoksentkapel 

Een beetje verscholen en in de schaduw van eeuwenoude lindebomen ligt de 16e eeuwse kapel van het Hoksent. Oorspronkelijk was ze toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, later kwam daar de verering van Sint-Antonius bij. Van heinde en verre trokken boeren op bedevaart naar de Hoksenter kapel om hun veestapel voor onheil te behoeden.  

Deze religieuze traditie leeft vandaag de dag nog voort in het folkloristisch gebruik om met Sint-Theuniskermis varkenskoppen en pluimvee per opbod te verkopen. Elk jaar rond 17 januari kijkt de hele buurt naar dit meerdaagse feest uit.

Natuurliefhebbers kennen het Hoksent als de plaats waar Dommel en Bollisserbeek samenvloeien. Het beekdallandschap is kleinschalig, gevarieerd en herbergt natte broekbossen en de mooiste blauwgraslanden van Vlaanderen. Zoveel prachtige flora is uiteraard ook een trekpleister voor talloze vogelsoorten,  waaronder de zeldzame wespendief.

Hoksentkapel, Hoksent-Molhem

Praktische informatie

De Hoksentkapel is enkel toegankelijk onder begeleiding van een gids.

Prijs: Een gegidste rondleiding in en rond de kapel kost €35 per gidsbeurt (groepen van maximaal 25 personen). Info en reservaties zijn te verkrijgen via vrijetijd@hechtel-eksel.be 

Wie de mooie omgeving rondom de kapel op eigen tempo wil ontdekken kan kiezen voor de wandeling Hoksent-Molhem.  De oranje route, langs erfgoedbakens, loopt langs de kapel. Meer info kan je vinden op het wandelbord aan de parking. 

Adres: Sint Antoniusstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Teutenwandeling

Teuten waren rondreizende handelaars die vanaf de 16e tot in het begin van de 20e eeuw het dorp verlieten omdat de arme landbouwgrond hen dwong een ander inkomen te zoeken. Zij trokken ongeveer negen maanden doorheen Noord- en West-Europa om hun waren te verkopen of om een ander beroep uit te oefenen. De huizen waarin ze woonden vormden een schril contrast met de Kempense hoevetjes uit die tijd. Vandaar dat de overgebleven "teutenhuizen" nog steeds tot de mooiste van de gemeente behoren en direct in het straatbeeld opvallen.

Teutenhuis Feyen

Praktische informatie

Benieuwd naar een boeiende en rijke teutenverleden van Eksel? Een gids neemt je graag mee op pad doorheen het dorp om je te vertellen over deze koopmannen, hun leven en wat ze achterlieten.

Prijs: Een gegidste rondleiding door het dorp kost €35 per gidsbeurt (groepen van maximaal 25 personen). Info en reservaties zijn te verkrijgen via vrijetijd@hechtel-eksel.be 

 


Contactinformatie