Hechtel-Eksel stimuleert met "High-Five”-project kinderen om te voet of met fiets naar school te komen

19
sep
2023

Alle basisscholen van Hechtel-Eksel - De Viejool, GBS, De Zandkorrel en Ter Duinen- gaan de komende jaren van start met het High-Five project. Hiermee wil het lokaal bestuur kinderen stimuleren vaker te voet en met de fiets naar school te gaan. "Five", de superheld van het project, gaf de aftrap in de vier scholen en werd met veel enthousiasme verwelkomd.

"Fietsers en voetgangers belonen wérkt: dit project heeft zijn succes inmiddels bij enkele andere gemeenten bewezen", stelt burgemeester Jan Dalemans. "Als lokaal bestuur zijn we trots dat we dit High-Five project nu ook in onze gemeente kunnen lanceren."

Cadeautjes scoren door te stappen en te fietsen

Hoe werkt het? "Alle kinderen krijgen een leuke scantag op hun boekentas waarmee ze High-Five palen kunnen tikken op weg naar school. Zo’n High-Five levert de leerlingen virtuele punten op die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen zoals pretparktickets of extra speeltijd", legt schepen van mobiliteit Theo Martens uit.

 

Succesvolle methode met beloning en interactief spel

Volgens Authier Degryse, medeoprichter van High-Five, is de methode succesvol doordat ze naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld. “We hebben een superheld uit een parallel universum. Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen”. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, daardoor komt het spel echt tot leven."


Gemiddeld 63% meer fietsers dankzij High Five

Het is een formule die ook aanslaat in andere gemeenten. Ondertussen neemt 10% van de Vlaamse gemeenten deel aan het project. “Gemiddeld zien we in de Vlaamse scholen een stijging van 63% meer fietsen over een gans schooljaar, in sommige scholen tellen we zelfs een verdubbeling, de grootste stijgingen zien we in de winter”, zegt Degryse.

 

Verkeersdrukte verminderen

Voor wie niet in de mogelijkheid is om te stappen of te fietsen worden randparkeerplaatsen buiten de schoolomgeving georganiseerd. Daar kunnen kinderen uitstappen en alsnog de laatste paar honderd meter te voet afleggen langs een van de High-Five palen. Zo tracht de gemeente de verkeersdrukte bij scholen drastisch te verminderen, zodat het fijner wordt voor stappers en fietsers.