Haal je gratis boom en bloemenzaad af!

24
mei
2024

De Vlaamse Week van de Bij loopt dit jaar van 26 mei tot 2 juni. Dit jaar richt “Week van de Bij” zich op alle bestuivers, want niet alleen de bij, maar ook tal van andere insecten zoals  hommels, dag- en nachtvlinders, zweefvliegen en kevertjes zorgen voor de bestuiving van planten. Dat is niet alleen belangrijk voor onze voedselvoorziening, maar ook voor het in stand houden van de biodiversiteit.

Het lokaal bestuur legt graag de nadruk op het verrijken van de biodiversiteit in de eigen tuin

Onze biodiversiteit staat immers onder serieuze druk. Dit is niet alleen een gevolg van de  klimaatverandering, maar ook versnippering van het landschap, rechtstreekse bedreigingen van invasieve exoten zoals de Aziatische hoornaar en ziekten en plagen hebben een negatief effect. We kunnen dus maar best streven naar een ecologisch evenwicht in onze tuinen. Een rijke tuin heeft namelijk een gezonde bodem, verschillende leefmilieus en een grote soortenrijkdom aan planten en dieren. Private tuinen nemen een groot deel van Vlaanderen in beslag. Dit grote netwerk van groene ruimten heeft veel potentieel voor het leveren van diverse ecosysteemdiensten en het verhogen van de biodiversiteit.

Ga aan de slag met een klimaattuincoach

Het lokaal bestuur legt graag de nadruk op het verrijken van de biodiversiteit in de eigen tuin. Naast het project van de klimaattuincoach, waarbij er speciale aandacht gaat naar een ecologisch en klimaatrobuust tuinontwerp met aandacht voor meer ruimte voor groen en water, deelt het bestuur dit jaar ook gratis bomen uit! Je hebt de keuze uit één kleinbladige winterlinde met stamomtrek 8/10 cm of een appel- of kersenboom in struikvorm.

Inwoners van de gemeente Hechtel-Eksel die hun tuin gratis willen verrijken met een boom kunnen zich t.e.m. 30 juni inschrijven via de volgende link: www.hechtel-eksel.be/haal-je-gratis-bomen-af.

Reserveer hier jouw boom

Opgelet: Op is op en er kan slechts 1 boom per adres gereserveerd worden.

Tip: Plan tijdens deze ‘Vlaamse Week van de Bij’ zeker een bezoekje in bij de BiB in Eksel, want volgende zaken staan gepland in teken van de Bij:

  • Doorlopend: Een superleuke bijenzoektocht voor de kleintjes
  • 29/05:spelnamiddag ‘Beez’. Een spel waar je kan vliegen als een Bij. Van 14u00 – 15u00 en 15u30 – 16u30 met max. per 4 personen per sessie. Inschrijven via bibliotheek@hechtel-eksel.be.
  • 30/05: een lezing van Dirk Bollen, gepassioneerd imker, vertelt in een boeiende uiteenzetting wat het nut is van bestuivende insecten en wat leken kunnen doen voor meer diversiteit.  

Stop gerust ook eens bij de zadenbib, want tijdens deze week zijn er extra gratis zakjes meerjarige bijen- en vlindermengsel mee te nemen!

 


Contactinformatie