BIB ontvangt speciale boekjes voor kinderen met leesmoeilijkheden van Hechtel-Ekselse illustratrice

3
mrt
2023

De kinder- en jeugdbib in Hechtel-Eksel is weer een collectie rijker. Auteurs Carita De Vos en Livia De Vos overhandigden hun gloednieuwe reeks van 60 SAMENLEES-boekjes in toegankelijk picto-woordschrift aan het lokaal bestuur. De Hechtel-Ekselse illustratrice Linsey Van de Brande illustreerde vijf GUUS-boekjes binnen de reeks.

De boekjes zijn het resultaat van BIB BIB BIB HOERA, een project van de Warmste Week. Dit is een reeks mooi geïllustreerde verhalenboekjes waarin de tekst bestaat uit woorden die ondersteund worden door beeldschrift. Echte leeskansen, écht leessucces, écht leesplezier voor iedereen, dus!

Want jongeren met een verstandelijke beperking, kinderen en jongeren met een andere thuistaal, kansarme jongeren, … ze kunnen allemaal gratis terecht in de bibliotheek, maar vinden er niet altijd aangepaste boekjes. Dat kan nu wel in de kinder- en jeugdbieb in Hechtel-Eksel en in andere openbare bibliotheken.

“Kinderen duwtje in de rug geven”

“Samen kijken en luisteren naar een verhaal, woorden en beelden ontdekken… geeft kinderen een duwtje in de rug bij de leesstart en zorgt al snel voor plezier in lezen”, leggen auteurs Carita De Vos & Livia De Vos uit.

De Hechtel-Ekselse illustratrice Linsey Van de Brande illustreerde de vijf GUUS-boekjes binnen de reeks. Zij beschrijft haar bijdrage als volgt:

“Leren lezen is niet altijd even makkelijk! Het wordt door volwassenen maar aangenomen als iets dat gewoon moet. Maar wat als ‘gewoon’ niet volstaat? Wat als je het anders binnen krijgt? Wat als je een ‘a’ met ‘e’ verward? Wat als de teksten die je wél kunt lezen gewoon te saai zijn om te willen lezen?”

Connectie met eigen kind”

Linsey tekende de boekenreeks van Guus. “Meteen een reeks van 5 boekjes! Over een jongen die graag in de natuur speelt. Voor mijn eigen zoon, voor wie lezen ook een hele uitdaging is, was dit heel herkenbaar. Wat was hij fier dat hij de teksten goed kon lezen. En zijn mama de tekeningen mocht maken!

“Weer helemaal kind zijn”

“Zelf vond ik het super om in de leefwereld van Guus en zijn vrienden te kruipen. Mijn fantasie los te laten en te kijken of ik nog ergens iets kon toevoegen aan het verhaal. Een grapje hier of een weetje daar. Me inleven in de tekst en afvragen hoe een kind dat zou doen. Want dat is misschien nog het leukste aan illustraties maken voor kinderen. Dat je als volwassen vrouw weer helemaal kind mag zijn! En meteen was ook mijn website ikvoelmetekening.be geboren.”