Waarom wordt er een trajectcontrole ingevoerd op een doortocht gewestweg met een maximumsnelheid van 30 km/u?

De invoering van een trajectcontrole op een doortocht gewestweg met een maximumsnelheid van 30 km/u wordt gerechtvaardigd door verschillende overwegingen, waarbij het "Afwegingskader voor het invoeren van 30km/u op gewest- en gemeentewegen binnen de bebouwde kom" in Vlaanderen als richtlijn dient.

  1. Verkeersveiligheid: Het verlagen van de maximumsnelheid tot 30 km/u op een doortocht gewestweg kan bijdragen aan een aanzienlijke verbetering van de verkeersveiligheid. Door de lagere snelheid hebben bestuurders meer tijd om te reageren op onverwachte situaties en worden eventuele ongevallen minder ernstig. Het afwegingskader adviseert het implementeren van snelheidscontrolemechanismen op wegen waar verhoogde risico's op ongevallen zijn geïdentificeerd. Zoals in de Hoofdstraat in Eksel.

  2. Leefbaarheid: Een maximumsnelheid van 30 km/u draagt bij aan een rustiger en aangenamer leefmilieu voor de omwonenden in de Hoofdstraat. Het vermindert ook de  geluidsoverlast en trillingen veroorzaakt door het verkeer, wat resulteert in een betere leefkwaliteit.

  3. Veilige co-existentie: Op een doortocht gewestweg zijn er vaak verschillende soorten weggebruikers, waaronder auto's, fietsers en voetgangers. Door de maximumsnelheid te verlagen tot 30 km/u wordt een veiligere omgeving gecreëerd waarin al deze weggebruikers zich veiliger kunnen verplaatsen.