Vogelgriep: ophokplicht pluimvee en vogels

15
nov
2020

Als gevolg van het aantreffen van vogelgriep bij wilde vogels in enkele kustgemeenten, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen die ook hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in heel België treffen. Hobbyhouders zijn gezinnen die kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden dieren hebben, en duivenmelkers.

Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om jouw dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze ziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor vogels. Het virus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten je kippenren of vogelhok te houden.

Welke zijn deze voorzorgsmaatregelen?

  • Je moet al je pluimvee en vogels ophokken of afschermen. Het afschermen kan gebeuren door je dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen max. 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.

  • Je moet je dieren binnen voederen en drenken of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.

  • Alle markten enverzamelingen van pluimvee en andere vogels worden strenger gereguleerd, van zodra de maatregelen omtrent covid-19 dergelijke evenementen opnieuw toelaten. Dit is nodig om eventuele besmettingen met vogelgriep in de hobbysector geen kans op verspreiding te geven. Verzamelingen zijn alle evenementen of activiteiten waarbij vogels van verschillende hobbyhouders worden samengebracht, bijv. voor een tentoonstelling, een beurs of prijskamp, of – in het geval van sportduiven – wedstrijdvluchten.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren van je dieren verder blijven gebruiken!

Verdere informatie vind je steeds via de website van het FAVV: www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/.