Versterkte maatregelen vanaf 18 maart

18
mrt
2020

Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk. Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Elke bijeenkomst is verboden

Je blijft maximaal thuis
Om externe contacten te beperken, vragen we om zo veel mogelijk thuis te blijven.

Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
- Voedingswinkel
- Dokter
- Apotheek
- Postkantoor
- Bankautomaat
- Benzinestation
- Hulp bieden aan kwetsbare personen 

Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
- Krantenwinkels
- Kappers (1 klant per keer)
- Nachtwinkels (open tot 22u)
Zij moeten uiteraard de social distancing maatregel respecteren. 

Alle voedingswinkels blijven geopend
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.

Markten worden gesloten
Tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen, worden markten gesloten.

Fysieke buitenactiviteiten
Wandelen, hardlopen, fietsen, ... in de buitenlucht wordt aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).

Kinderopvang
Scholen mogen enkel nog opvang voorzien voor kinderen van ouders die werken in een cruciale sector zoals de zorg of distributie, kinderen in een medische of sociaal kwetsbare situatie, en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Thuiswerkende ouders moeten hun kinderen thuis opvangen. De scholen moeten wel permanentie voorzien, ook al is er op dat moment geen enkele leerling opgedaagd. Zo kunnen ouders ook later nog bij de scholen terecht voor opvang.

Horeca moet terrasmeubilair binnen plaatsen
Horecazaken blijven dicht. Om te voorkomen dat mensen op een terras samengroepen of gaan picknicken, vragen we de horeca om terrasmeubilair binnen te plaatsen. Eten afhalen of eten aan huis laten leveren blijft mogelijk.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.

Telewerk
Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.

Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden
Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden tot 5 april niet meer toegelaten. Maar de grenzen zullen niet sluiten.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan. We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen. De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden. 

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!