Hechtel-Eksel in cijfers

Onze gemeente vandaag

76,70 km²
Dat is de oppervlakte van onze gemeente. Hechtel-Eksel behoort tot de provincie Limburg, rekent Balen, Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt tot haar buurgemeenten, en maakt deel uit van politiezone Kempenland en brandweerzone Noord-Limburg.

12.503 inwoners
Begin 2020 telde onze gemeente volgens het rijksregister 12.503 inwoners. Het meest up-to-date aantal inwoners vind je hier: https://www.vlaanderen.be/gemeenten-en-provincies/provincie-limburg/hechtel-eksel

Meer interessante cijfers over onze gemeente en zijn inwoners vind je hier: 

Statistiek VlaanderenGemeenteprofiel De Standaard

 

Ons rijke verleden

16de eeuwse - 19de eeuwse teutenhuizen
De Ekselse teuten, rondreizende koper- en textielhandelaren, verkochten hun goederen ver van huis. Hun statige langgevelhoeves zijn nog steeds een trekpleister in onze gemeente. Benieuwd naar deze opmerkelijke Teutengescheidenis? Download de teutenapp en ga zelf op ontdekking.

1944: Slag om Hechtel
De Sherman-tank, een oorlogsmonument in Hechtel, herinnert ons tot op vandaag aan de Slag om Hechtel. Ook in de bossen van het militair domein is ons oorlogsverleden voelbaar. Het Monument van de Weerstand herdenkt de verzetsmensen die hier tijdens WO II terechtgesteld en begraven werden.

1977
Hechtel-Eksel ontstaat als fusiegemeente uit de samenvoeging van de dorpen Hechtel en Eksel.