Gidsbeurt Hoksentkapel

Illustratie bij het evenement

Een beetje verscholen en in de schaduw van eeuwenoude lindebomen ligt de 16e eeuwse kapel van het Hoksent. Oorspronkelijk was ze toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, later kwam daar de verering van Sint-Antonius bij. Van heinde en verre trokken boeren op bedevaart naar de Hoksenter kapel om hun veestapel voor onheil te behoeden.
Deze religieuze traditie leeft vandaag de dag nog voort in het folkloristisch gebruik om met Sint-Theuniskermis varkenskoppen en pluimvee per opbod te verkopen. Elk jaar rond 17 januari kijkt de hele buurt naar dit meerdaagse feest uit.

Natuurliefhebbers kennen het Hoksent als de plaats waar Dommel en Bollisserbeek samenvloeien. Het beekdallandschap is kleinschalig, gevarieerd en herbergt natte broekbossen en de mooiste blauwgraslanden van Vlaanderen. Zoveel prachtige flora is uiteraard ook een trekpleister voor talloze vogelsoorten, waaronder de zeldzame wespendief.

De Hoksentkapel is enkel toegankelijk onder begeleiding van een gids. Een gegidste rondleiding in en rond de kapel kost 35 euro per gidsbeurt (groepen van maximaal 25 personen). Info en reservaties zijn te verkrijgen via het vrijetijdsloket.

Wie de mooie omgeving rondom de kapel op eigen tempo wil ontdekken kan kiezen voor de wandeling Hoksent-Molhem. De oranje route, langs erfgoedbakens, loopt langs de kapel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?

DatumUren

Waar?

Organisatie

Gemeente Hechtel-Eksel