Hagehelden

Groene energie uit houtkanten/bosranden

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

In ons landschap vinden we op tal van plaatsen houtkanten, rijen bomen en struiken langsheen wegen en velden. Tot  enkele decennia geleden werden deze houtkanten regelmatig gekapt om hout te verzamelen om bakovens te stoken. Na het kappen groeiden uit de overgebleven stronken telkens nieuwe twijgen en takken, die op hun beurt na een 10-tal jaar gekapt werden. Dit cyclisch kappen noemen we hakhout. Hakhout is zo goed als verdwenen uit ons landschap. Jammer, want heel wat dieren en planten zijn gebaat bij deze dynamische en afwisselende landschapselementen.

De uitdaging in het PDPO project Hagehelden bestaat er in om samen met de projectpartners hakhoutbeheer opnieuw op landschapsschaal in de praktijk te brengen. Dit naar analogie van het pilootproject in Bocholt, waar lokale landbouwers houtkanten beheren volgens een gezamenlijk opgemaakte visie. Van het hout worden houtsnippers gemaakt die gebruikt worden om de schoolgebouwen van de scholencampus PVL-Biotechnicum te verwarmen.

 In het PDPO project 'Hagehelden' bouwt het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met het Agrobeheercentrum ECO², LiSRO en het Regionaal Landschap Haspengouw verder aan een 'energiek landschap', dit met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

De focus ligt op de opmaak van een gezamenlijk visieplan voor de houtkanten in de gemeente. Het is immers cruciaal dat alle belanghebbenden zoals landbouwers, natuurliefhebbers, jagers, enz. eenzelfde visie op de toekomst van de houtkanten hebben vooraleer er met hakhoutbeheer gestart kan worden. Via demonstratie-oogstmomenten in elke gemeente kunnen mensen opnieuw kennis maken met hakhoutbeheer.

Contact

  • Milieu
  • Don Boscostraat 5
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 73 01 58
  • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00