Open Monumentendag

Illustratie bij het evenement

Met de pak en de zak, teuten in Hechtel-Eksel
Ontdek het teutenverleden van Hechtel-Eksel tijdens Open Monumentendag

Teuten waren rondreizende handelaars die vanaf de 16de tot in het begin van de 20e eeuw het dorp verlieten omdat de arme landbouwgrond hen dwong een ander inkomen te zoeken. Zij trokken ongeveer negen maanden doorheen Noord- en West Europa om hun waren te verkopen of om een ander beroep uit te oefenen. De huizen waarin ze woonden vormden een schril contrast met de Kempense hoevetjes uit die tijd. Vandaar dat de overgebleven "teutenhuizen" nog steeds tot de mooiste van de gemeente behoren en direct in het straatbeeld opvallen.
In het kader van het teutenverhaal heeft de gemeente Hechtel-Eksel in samenwerking met de Heemkundige Kring een interactieve en kindvriendelijke app ontwikkeld. Deze zal gelanceerd worden op Open Monumentendag. Het figuurtje van Thijs de teut neemt het hele gezin op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Eksel. Hiernaast kan je ook nog deelnemen aan 3 begeleide wandelingen plaatsvinden. Samen met een gids wandel je doorheen het dorp en ontdek je hoe de teuten leefden. Deze activiteiten zijn gratis voor de bezoekers.
Open Monumentendag, 11 september 2016
Kerkplein Eksel
10u00 – 18u00: doorlopend vertrekpunt dorpswandeling aan de hand van de interactieve app op eigen smartphone of tablet
straatanimatie
11u00, 13u30 en 16u00: begeleide wandelingen met gids.
Voor de begeleide wandelingen vragen we in te schrijven voor vrijdag 9 september. Dit kan via het vrijetijdsloket: vrijetijd@hechtel-eksel.be of 011/733565

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?

Waar?

  • Kerkplein Eksel
  • Kerkplein z/n
  • 3940 Hechtel-Eksel

Organisatie

Gemeente Hechtel-Eksel