Onze Groote Oorlog

Illustratie bij het evenement

Koninklijke Fanfare Eendracht en KTG Bèrk en Breem brengen voor u een muzikaal historisch oorlogsdrama gebaseerd op Wereldoorlog I.

Op 28 september 1914 werd het gehucht de Locht, gelegen tussen Hechtel en Eksel, door de Pruisische "Huzaren des doods" volledig platgebrand. 27 boerderijen met vee en inboedel gingen in de vlammen op. Alle bewoners van de Locht, maar ook vele van Hechtel en Eksel vluchtten weg met de speciaal ingelegde treinen vanuit de statie van Exel en andere vluchtten naar familie in de naburige gemeentes. Na de brand van de Locht, het opeisen van de goederen, de verplichte tewerkstelling in Duitsland en de confrontatie met deze hongeroorlog vluchtten vele mannen naar Holland. Zo worden de burgers van Hechtel en Eksel al in het begin van de oorlog geconfronteerd met het oorlogsgeweld en de gevolgen ervan!
?
Met "ONZE GROOTE OORLOG" zullen we de gewone burgers in ons landelijk dorp de vier oorlogsjaren in negen scènes laten beleven, "De Winterhulp", "De Brand van de Locht", "Opeisen van Goederen", "Door de Stroomdraad", "De Armlastigen, weggevoerden naar Duitsland", "De Preek", "Frontbrieven" en "Bevrijding" dit historisch gebeuren zal muzikaal begeleid worden door de Koninklijk Fanfare Eendracht Eksel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?

Waar?

Organisatie

KTG Bèrk en Breem VZW