Vriendenband Bridgend


Kom met ons mee op twinningreis naar Bridgend!


1.Vriendschapsband:

Het begrip vriendschapsband is ontstaan na WO II in 1950. Een vriendschapsband brengt de inwoners van twee steden over de grenzen heen met elkaar in contact. De aanvankelijke doelstelling van de toenadering tussen steden in Europa was om oude twisten en rivaliteit weg te werken.

 

 

2.Wat houdt zo'n vriendschapsband in?

Strikt gedefinieerd is een vriendschapsband een officiële overeenkomst tussen een gemeente en een andere gemeente in het buitenland. De doelstelling van die overeenkomst is het aangaan of verbeteren van wederkerige contacten op diverse terreinen, zoals cultuur, sport, toerisme, economie enzovoort. De vriendschapsband wordt formeel bezegeld met een oorkonde.

Elke band staat voor de uitdaging om nieuwe vormen van samenwerking met verschillende partners te zoeken, het actieterrein te verruimen, projecten op lange termijn te ontwikkelen en aan plaatselijke verenigingen en organisaties kansen te geven nieuwe initiatieven binnen deze vriendschap uit te werken.

 

3. Historiek

 

Nog tot 1 april is een delegatie van de stad Bridgend te gast in Hechtel-Eksel.  De Bridgend delegatie, bestaande uit de burgemeester van de stad, mevrouw Barbara Parish, de stadssecretaris mevrouw Carol James en de voorzitter van het 'twinning comité' mevrouw Eileen Mcllveen, werd een week lang rondgeleid in onze gemeente en provincie. De stad Bridgend is gelegen in Zuid-Wales en vormt een onderdeel van de county borough Bridgend. Via de Welsh Guards, in het kader van de herdenkingsplechtigheid die jaarlijks bij ons wordt gehouden, is er al sinds jaren een goed contact tussen Hechtel-Eksel en de Britse stad.
Met dit werkbezoek wordt er de mogelijkheid bekeken om een 'twinning' of verzustering op te starten. De Britten maken kennis met de gemeentelijke adminstratie en accommodatie maar tevens doen ze ook enkele toeristische trekpleisters aan, verspreid in onze provincie. Ze verblijven in één van de B&B's in de gemeente

 

Delegatie vertrekt naar Bridgend

Donderdag 31 mei 2012

Morgen vertrekt een delegatie van het schepencollege met burgemeester Raf Truyens naar Bridgend in Wales met het oog op een duurzame verzustering tussen beide gemeenten.

"Het opzet van het driedaags bezoek is een langdurige band tussen de gemeenten en hun inwoners. Ter plekke zijn wij daarom vooral gefocust op contacten met de plaatselijke bevolking: hoe leven en werken de mensen er? Wat doen ze in hun vrije tijd? Waarin zijn zij geïnteresseerd? " zeggen burgemeester Truyens en Sven Saenen, schepen van internationale samenwerking.

Bridgend is een gemeente in het zuiden van Wales met 14.000 inwoners, op zo'n 35 kilometer van de hoofdstad Cardiff. De organisatie van de lokale overheden is in Wales helemaal anders dan in Vlaanderen. Dat maakt vergelijkingen op bestuurlijk vlak niet gemakkelijk. 

De eerste contacten kwamen tot stand via de jaarlijkse herdenkingen van de bevrijding van Hechtel op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks neemt een Welshe delegatie deel aan de plechtigheden. Zo bestaan er al jarenlange vriendschapsbanden met personen uit de omgeving van Bridgend. Het is nu de bedoeling te onderzoeken of een band tussen de inwoners van beide gemeenten en tussen de gemeentebesturen tot de mogelijkheden behoort. 

Het driedaags tegenbezoek is het vervolg op een ontmoeting vorig jaar in Hechtel-Eksel. 

De reiskosten worden door de deelnemers gedragen. Zij nemen wel enkele typische geschenken uit de gemeente mee.

 

zaterdag, 22 februari, 2014

 

Twinnen met Bridgend

Hechtel-Eksel verzustert met de stad Bridgend in Wales

Hechtel-Eksel 25 februari 2013: Bridgend (Pen-y-bont ar Ogwr in het Welsh) is een stad in Zuid-Wales tussen Cardiff en Swansea. Het stadje telt een kleine 40.000 inwoners. "Geïnspireerd door contacten tussen onze inwoners en leden van de Welsh Guards brachten wij in 2012 een bezoek aan de stad. Bestuurders van Bridgend verkenden ook onze gemeente", legt schepen voor internationale samenwerking Raf Truyens (CD&V) uit.

Hechtel-Eksel onderhoudt reeds lange tijd bijzonder goede contacten met de Welsh Guards die Hechtel bevrijdden in de Tweede Wereldoorlog. Naast deze historische raakpunten zijn er ook gelijkenissen op andere vlakken. Ook Bridgend is gelegen in een streek die op socio-economisch vlak gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van (gesloten) steenkoolmijnen. Ze maken eveneens een economische transitie door met vergelijkbare kansen en bedreigingen. De belevingswaarde van natuur en landschap is bijzonder groot en is een toeristische troef. Bovendien beschikken ze ook over een stokerij.

Vandaag worden de eerste stappen gezet naar een verzustering. Bridgend en Hechtel-Eksel willen een charter afsluiten dat de basis moet vormen voor een verdere verdieping van de vriendschapsbanden tussen beide gemeenten.

Raf Truyens: "We willen niet alleen betere contacten tussen de gemeentebesturen, maar ook de virtuele en authentieke uitwisseling stimuleren tussen jongeren, tussen sportverenigingen en/of socio-culturele verenigingen. We willen ook leren, en zien op dat vlak ook kansen in ervaringsuitwisseling op het vlak van buurtondernemingen of de beeldkwaliteit van een landschap".

 

 

4.Een korte voorstelling van onze zusterstad Bridgend.

Tijdens de herdenkingsfestiviteiten van de bevrijding van Hechtel, in september 2014, werd een charter ondertekend tussen Bridgend ( Wales ) en Hechtel-Eksel. Hierdoor werd  de verzustering tussen beiden officieel.

Het opzet is om, op allerlei gebied, de bewoners van Hechtel-Eksel en Bridgend dichter bij mekaar te brengen en onderlinge vriendschappen te doen ontstaan.

Bridgend (blauwe stip) is een rustig stadje dat zich heeft genesteld in de valleien van de rivier de Ogmore, in Zuid-Wales. Het stadje telt ongeveer 40.000 inwoners.

Het is vooral gekend als een shoppingparadijs, gelegen halfweg tussen Cardiff en Swansea, maar niettemin heeft het ook een historisch verleden. Rijk aan erfgoed en geschiedenis, waar pelgrims voorzichtig de snel stromende rivier doorwaadden onderweg naar het heiligdom van Sint David in Pembrokshire. In de middeleeuwen stopten de pelgrims bij de nabijgelegen abdij, waar de monniken hun onderdak aanboden en hen de pijnlijke, stoffige voeten wasten.

De kleine bultige brug, daterend vanuit die tijd (1425), verbindt in Bridgend nog altijd de zuidelijke en de noordelijke oever van de rivier, de Ogmore.

 

 

Het meest bezochte gedeelte van Bridgend ligt op de noordelijke oever van de rivier en is een fijne winkelomgeving voor jong en oud.

 Men kan er gezellig kuieren door smalle bochtige straatjes en genieten van de typische uitstalraampjes. De oude Victoriaanse markthal is verdwenen, maar de originele, 127 jaar oude marktbel hangt nog steeds aan de ingang van de nieuwe overdekte markt. Kleine gespecialiseerde bedrijven, vergezeld van grote winkelketens maken een bezoek aan de stad tot een fijn dagje uit.

 

 

In het noordwesten van Bridgend ligt de autosnelweg M4, omringd door de valleien en heuvels van de vroegere mijnbouwgebieden, Llynfi, Garw en Ogmore. Daar vindt u ook het gigantische " Bridgend Designer Oulet ", het enige in zijn soort in Zuid-Wales. Het doet ons denken aan ons eigen " Maasmechelen Village". De shopper kan er terecht in 100 winkels van  grote merknamen met kleding, die wordt te koop gesteld aan sterk gereduceerde prijzen. Op dezelfde site kan men ook terecht in  groot cinemacomplex "Odeon", en het " Tourist information Centre", dat te bereiken is op 0044/1656 654906.

Op een korte afstand, ten zuiden van de stad liggen de " Merthyr Mawr zandduinen",  waar de film  "Lawrence of Arabia" werd verfilmd. Het "Candleston kasteel " en het verloren dorp Treganllaw bevonden zich op deze plaats voor dat ze ,door het altijd oprukkend duinenzand, werden overdekt. In de buurt liggen ook het plaatsje Merthyr r Mawr, met zijn mooie cottages huisjes met rieten daken, en het aantrekkelijke kleine pottenbakkersdorp Ewenny met  de schattige geschenkwinkeltjes. Tussen deze twee dorpen ligt de " de dompelbrug " waar de schapen in vroegere tijden werden ondergedompeld voor een bad. Een legende spreekt over de  herberg die aan deze brug was gelegen. Vele reizigers werden in deze herberg vermoord en beroofd van hun bezittingen. Toen in de twintigste eeuw de  herberg werd afgebroken, vond men er talloze skeletten. Op een korte wandelafstand van Merthyr r Mawr ligt het " Ogmore castle ".

Op een achttal kilometer van Bridgend situeert zich het mooie kuststadje Ogmore-by-Sea en het heeft één van de indrukwekkende stranden in dit gedeelte van Wales. Deze uitgestrekte stranden zijn een goede keuze voor het maken van heerlijke wandelingen, surfen of gewoon genieten van de prachtige adembenemende natuur om u heen, en gedurende de zomermaanden is het er fijn vertoeven.

De sportievelingen zullen ook hun gading vinden in Bridgend dat sportclubs van allerlei aard huisvest. De clubs verenigen mensen die zich bezig houden met voetbal, tennis, golf, atletiek, badminton, baseball, basketbal, bowling, judo, cricket, surfen, vissen, motorcross, curling,…eigenlijk teveel om te vermelden.

De website met al de contactadressen vindt men terug onder deze link http://www.bridgendsportingchance.org/usefulcontacts.html.

 

Cultuur is ook niet vreemd in Bridgend en men vindt er een groot scala op gebied van theater, kunst en een gevarieerd lesprogramma om diverse kunst te ontwikkelen. Ook wordt er nog gewerkt aan een grotere en betere toekomst van de kunst in al haar aspecten.

 

 

Een heel deel zou nog kunnen geschreven worden over onze zusterstad Bridgend, maar eigenlijk is het aan de inwoners van Hechtel-Eksel om samen met het " Twinning comité " stappen te ondernemen en de burgers van Bridgend beter te leren kennen op allerlei gebied. Hoe wij dit allemaal gaan verwezenlijken, zal nog duidelijk worden in de toekomst, maar waar een wil is, is een weg.

 

5.Twinningcomité.

 

De leden van het Twinningcomité, activiteiten en foto's vind je terug via de link:

https://www.facebook.com/groups/bridgend.hechtel/

 

 

Contact

  • Jeugd
  • Don Boscostraat 5
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 89 11 86
  • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00