Kinderarmoedeproject

Tractor met kar in bos

 

Volgens de kansarmoede-index van Kind en Gezin (2012) wordt gemiddeld 16,4% van de kinderen in Hechtel-Eksel geboren in een kansarm gezin. Dit cijfer ligt hoger dan het aantal geboortes in kansarme gezinnen in andere Noord-Limburgse gemeenten, en ligt zelfs hoger dan het Limburgs gemiddelde.

"De harde cijfers rond kinderarmoede binnen onze gemeente, waren voor ons de aanzet om een gemeentelijk actieplan rond kinderarmoede uit te werken. In dit actieplan hebben we bijvoorbeeld een samenwerking met de vzw 't Kietelt die verjaardagsdozen samenstelt voor kansarme kinderen. Ook voorzien we een financiële tussenkomst voor kwetsbare kinderen die graag mee op schoolreis willen of lid willen worden van een sportclub. Op die manier krijgen zij ook de kans om deel te nemen aan het sociale-, culturele en sportieve leven", zegt OCMW-voorzitter Tony Baselet.   

OCMW Hechtel-Eksel en sociale onderneming De Winning trekken daarom regelmatig samen met enkele enthousiaste vrijwilligers het bos in om hout te sprokkelen in de strijd tegen kinderarmoede. Onder coördinatie van De Winning wordt er hout ingezameld dat is achtergebleven na natuurbeheerswerken. Dit hout wordt op maat gezaagd, en achteraf aan 50 per m³ verkocht als brandhout. Met de opbrengst van deze verkoop worden de verschillende projecten van het actieplan rond kinderarmoede ondersteund.

Het juiste tijdstip van de houtsprokkelmomenten wordt steeds op voorhand aangekondigd op de website van de gemeente.


Contact

  • Contact Kinderarmoedeproject
  • Don Boscostraat 8
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 89 12 12
  • E