Speeltuin wordt een beweegtuin voor zowel jong als oud!

04-07-2017

Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel tovert het park aan De Schans om tot een beweegtuin. Speeltoestellen voor kinderen (met een beperking) en buitenfitnesstoestellen zorgen ervoor dat jong en oud samen kunnen bewegen wat zo ook ontmoeting tussen de verschillende generaties stimuleert. Niet alleen aan de beweegtuin komen beweegtoestellen, ook aan de gemeentelijke sporthal werd er gedacht.

Beweegtuin
Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel wil met deze beweegtuin zowel kinderen als volwassenen bij elkaar brengen en hen meer doen bewegen. Het eerste deel van het project werd volledig gefinancierd door geldinzamelingen van de Gehandicapten Advies Raad (GAR). Hiermee werden toestellen aangekocht waar ook kinderen met een beperking op kunnen spelen. Het tweede deel van het project, de aankoop van de buitenfitnesstoestellen, zijn ten koste voor het gemeentebestuur.
Een beweegtuin is niet zomaar een speeltuin. De gemeente wil de conditie van haar bewoners verhogen, en waar kan dat beter dan in de gezonde buitenlucht. We voorzien twee locaties zodat er op en top bewogen kan worden. Door buitenfitnesstoestellen te plaatsen aan de Schans en aan de gemeentelijke sporthal willen we alle inwoners de kans geven om op een laagdrempelige manier te bewegen. Deze toestellen zijn voor alle doelgroepen: volwassenen, senioren, kinderen, revaliderende personen en personen met een beperking.
Verder levert zo'n openlucht beweegtuinen ook verschillende voordelen op: mensen gaan meer bewegen, waardoor ze fitter en soepeler kunnen worden. De mensen gaan zich hierdoor ook beter voelen. Het zijn ideale plaatsen om sociale contacten te onderhouden en de mensen worden extra gestimuleerd om zich vaker in de buitenlucht te begeven.

Op maandag 3 juli werden de buitenfitnesstoestellen op beide locaties officieel ingehuldigd door de winnaars van de wedstrijd van 2015 'buiten bewegen is gezond' nl. Lana Gijbels & Katrien Wouters en burgemeester & schepenen. In 2015 hadden we een wedstrijd gelanceerd onder de noemer 'Buiten bewegen is gezond'. We hadden toen het beweegpark voor enkele weken gehuurd zodat de inwoners van Hechtel-Eksel de toestellen volop konden testen. Om ze extra te motiveren hadden we hieraan een wedstrijd gekoppeld. De wedstrijd hield in: "Post een leuke, bewegende foto en maak kans op een gemeentelijke geschenkbon". Lana en Katrien kregen met hun foto de meeste likes. Hierdoor kregen ze maandag de eer om samen het lintje door te knippen. Lana en Katrien zijn blij met dit permanent sportief aanbod in onze gemeente. Gratis fitness in de zomer, vinden ze geweldig. We gaan ze vaak terugzien aan deze toestellen.

Inhuldiging
Lea Peerlings, is ook blij met dit initiatief. Ze gaat regelmatig met haar kleinkinderen naar de beweegtuin aangezien dit een speeltuin is waar ook rekening wordt gehouden met kinderen met een beperking. Ze vindt het fijn dat ze nu zelf ook kan bewegen wanneer de kinderen aan het spelen zijn. Het zou ook wel fijn zijn indien er een rustbank zou komen. Dit staat reeds in de planning waardoor er dit jaar zeker nog een rustbank aan de beweegtuin komt.

Lea
De burgemeester Jan Dalemans ziet het concept helemaal zitten. Hij gaat voorstellen aan zijn collega-schepenen om op vrijdag eerst te gaan sporten en daarna te starten het schepencollege. Krijgt hij de andere schepenen ook overtuigd?