Wandelen in Bosland

Te voet op ontdekking door het avontuurlijkste bos van Vlaanderen.

Wandelkaarten zijn voor €2,50 te koop in het Vrijetijdsloket.

Pijnven

Kiefhoekstraat z/n, 3940 Hechtel-Eksel

Wie een echte, al dan niet stevige, boswandeling wil maken, moet beslist naar het Pijnven. Maar liefst 2.000 ha bos wachten je op.

Voor kinderen zijn er vier speelweiden in een reusachtig speelbos. Ook de Vlindervallei en het kunstwerk 'De Boom in' van Will Beckers maken dit gebied meer dan de moeite waard.De Bosbewonersroute is een speelse wandeling waar kinderen meer over zichzelf en de bosbewoners leren.

 familie in een bosrijk herfstlandschap

 

De Bosbewonersroute 

Leer al spelend de dieren van het Pijnven kennen. De Bosbewonersroute van 2,4 kilometer leidt langs tien houten dieren, zoals de vos, specht, het everzwijn en de buizerd, en is ideaal voor kinderen van drie tot zeven jaar. Kinderen moeten de dieren zoeken en via speelse opdrachten de vaardigheden van de dieren met die van zichzelf vergelijken. Zo leren ze de bewoners van het bos en zichzelf beter kennen.

meisje met eekhoornbeeltje

 

Digitale wandeling

Deze digitale wandeling van het Agentschap voor Natuur en Bos gidst je langs de meest markante plaatsen en bezienswaardigheden van de oranje wandeling. Deze interactieve wandeling is 6,4 kilometer lang en duurt ongeveer 1u40 min. De wandeling leid je onder meer langs de houten dieren van de Bosbewonersroute en langs The Treehouse. Bos, graslanden en heide wisselen elkaar af.
Download hier de volledige wandeling.

 

In den Brand

Kamertstraat, 3940 Hechtel-Eksel

 De wandelroutes in deze gigantische zandbak nemen je mee door een afwisselend landschap van hoge duinen, loofbossen en naaldbossen. De duinen in Hechtel zijn enig in hun soort in Vlaanderen en zelfs binnen Europa zeldzaam. Ook de bossen rondom, waar je vooral berk en eik vindt, zijn de moeite waard.

twee kinderen spelen in een duinenlandschap

Met je hond aan de leiband ben je uiteraard zeer welkom in dit wandelgebied. Wil je je hondje even vrij laten rondcrossen in het bos? Dan is er voor jou de splinternieuwe hondenlosloopzone waar je geliefde viervoeter maar liefst 2 ha natuur ter beschikking heeft. De zone is volledig omheind en ligt in een stuk bos vlakbij de duinen van In den Brand. Er zijn twee aparte zones: een voor grote honden en een voor kleinere honden. Deze losloopzone is de eerste in zijn soort in Bosland, maar in de toekomst komen er zeker nog dergelijke zones bij.

 

Schatzoektocht In den Brand

In Hechtel-Eksel  gaan de kinderen in het gebied In den Brand op zoek naar de superkrachten van Tommy Twijgman. Het verhaal vertelt over de bijzondere kenmerken van de dieren zoals de nachtzwaluw, de mossen of korstmossen, de specht… Op een leuke manier leren de kinderen zoeken naar speciale kenmerken en leren ze aandachtiger kijken naar de kleine maar bijzondere plantjes die in het gebied groeien. 
Bezoek ook de schatzoektochten pagina.

 Tommy Twijgman

 

Wandelen met de kleinsten

In het gebied In den Brand werd een wandeling van 1,3 km voorzien voor de kleinsten. Aan de startplaats trekken unieke, houten speeltuigen in de vorm van reuzeninsecten de aandacht van de kinderen.Ze zijn opgesteld tussen de parking die is ingericht met picknicktafels, en de duinen die erachter liggen. In die duinen mogen kinderen trouwens naar hartenlust graven en zandkastelen maken. Zo kunnen je kinderen op een veilige manier spelen terwijl jij even uitrust of picknickt.

kind speelt op reuzeninsect

Contact

  • Vrijetijdsloket
  • Don Boscostraat 5
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 73 35 65
  • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00

Contact

  • Toerisme
  • Don Boscostraat 5
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 89 11 81
  • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00