Milieu - Hinder en klachten

We horen graag mooie muziek, hebben graag dat het lekker ruikt en dat we 's avonds door een verlichte straat kunnen rijden of wandelen. Maar geluid, geur en licht kunnen ook een bron van hinder zijn. Soms zijn daar regels over, maar niet alles kan gereglementeerd worden. Naast de bestaande wetgeving heeft de gemeente voor een aantal gevallen reglementen uitgewerkt om hinder of milieuoverlast te voorkomen. We hebben het hier over hondenpoep, sluikstorten, aanbieden van afval, prijzen op het recyclagepark, geluidsoverlast,…

 

Hieronder zijn een aantal tips terug te vinden om mogelijke hinder te beperken, en vind je terug waar je terecht kan met klachten. Geef voorkeur aan praten boven klagen. Met een beetje goede wil en wederzijds respect kom je in veel gevallen tot een aanvaardbare oplossing.

 

Geluid- en geurhinder rond huis en tuin - enkele tips

Draai of speel je muziek, zet die dan niet te hard en doe het op een aanvaardbaar tijdstipBreng jouw buren op de hoogte als je een feestje plant (of nog beter nodig ze uit!)Kleine werkjes in huis? Klus dan op redelijke tijdstippen en zorg geluidsarme voor doe-het-zelf-apparatenVerbrand geen afvalMaai je gras niet als de buren gezellig met vrienden in de tuin zitten.Composteer jouw tuin- en keukenafval volgens de regels van de kunst. Gooi niet alles zomaar op één hoop.Maak dierenhokken regelmatig schoon.Voorzie een zakje voor hondenpoep als je uitwandelen gaat.

Heb je toch regelmatig last van hondenpoep voor je deur of plein, dan kan je deze stickers en affiches gratis bekomen op de milieudienst van de gemeente.

 

Geluid- en stofhinder bij verbouwingen - enkele tips

Probeer bij verbouwingswerken afspraken te maken over 'stille' perioden.Zorg er altijd voor dat stof bij alle weersomstandigheden goed afgevoerd wordt en niet bij de buren wordt binnen geblazen.Hou bij de aankoop van werktuigen rekening met de geluidsproductie. Bepaalde labels garanderen een lagere geluidsproductie.

Contact

  • Milieu
  • Don Boscostraat 5
  • 3940 Hechtel-Eksel
  • T011 73 01 58
  • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00