Meer mobiel

Mobiliteit is een basisvoorwaarde om volwaardig en gelijkwaardig aan onze maatschappij te kunnen deelnemen. Personen die door een handicap, ouderdom, ziekte of tijdelijke beperking moeilijkheden hebben om zich te verplaatsen werden te vaak geconfronteerd met een gebrek aan centrale informatie over het aanbod op vlak van toegankelijk en aangepast vervoer in Vlaanderen.

Enter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, brengt hiervoor een oplossing met het informatieplatform MeerMobiel . De website en de infolijn 011/26 50 30 maken het bestaande vervoeraanbod doorzichtiger en toegankelijker. Zo worden meer mensen op een duurzame wijze mobiel.

Op 30 november 2012 lanceerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits MeerMobiel.

 

Lancering databank aangepast vervoer en website MeerMobiel

Toegankelijkheid en mobiliteit zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom is Enter ook op vlak van mobiliteit bijzonder actief met verschillende onderzoeken en projecten.

Zo ontwikkelde Enter in 2011, in samenwerking met IMOB (Instituut voor Mobiliteit, UHasselt) en met steun van de Vlaamse overheid, de databank aangepast vervoer, een belangrijke eerste stap voor een betere kennis en informatieverstrekking rond aangepast en toegankelijk vervoer.

Een uitgebreide inventaris van het bestaande aanbod op vlak van het toegankelijke openbare halte-haltevervoer en het deur-deurvervoer voor rolstoelstoelgebruikers en andere personen met een mobiliteitsbeperking, leidde tot een gegevensbank met onder andere contactgegevens, werkingsgebied, reservatiemogelijkheden, voorwaarden en informatie over de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van de opgenomen diensten.

Op dit moment bevat de databank:

 • Infofiches van de Diensten Aangepast Vervoer en andere vervoerdiensten voor rolstoelgebruikers
 • Infofiches van taxi –en locatiebedrijven die rolstoelvervoer verzorgen
 • Infofiches van Minder Mobielen Centrales en andere diensten van vervoer door vrijwilligers met eigen wagen
 • Infofiches van NMBS-stations waar bijstand mogelijk is voor personen met een mobiliteitsbeperking, waaronder alle stations met dienstverlening voor personen met een elektrische of niet-plooibare rolstoel
 • Infofiches van de belbusgebieden van De Lijn en een infofiche per provincie met de gegevens van de belbuscentrale
 • Infofiches van ziekenfondsen met gegevens over het niet-dringend zittend ziekenvervoer.

 

Volwaardig informatieplatform

Dit initiatief is meer dan alleen een website en bijhorende databank. Met de lancering van MeerMobiel zorgde Enter voor een centraal informatieplatform op Vlaams niveau waar een heel breed doelpubliek zowel online als offline terecht kan voor meer informatie. Een medewerker van Enter antwoordt telefonisch en via e-mail op vragen van gebruikers en professionelen rond vervoer en rond mobiliteit en toegankelijkheid.

 

Volgen van evoluties op vlak van beleid en vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking

Het infopunt volgt de actualiteit op de voet en zet interessant nieuws en ontwikkelingen in de kijker, zoals bijvoorbeeld het vooruitzicht op een nieuw Vlaams wetgevend kader voor de compensatie van het aangepast vervoer, de proefprojecten in Vlaanderen rond het concept van de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer en internationale initiatieven.

 

Monitor van toegankelijkheid van vervoer

Verder brengt MeerMobiel evoluties in toegankelijkheid en mobiliteit in kaart en ontwikkelt het project meetindicatoren voor de toegankelijkheid van vervoer. Een jaarlijkse MeerMobielmonitor zal gegevens bundelen over de stand van zaken op vlak van mobiliteit en toegankelijkheid in Vlaanderen en zo een belangrijk instrument vormen voor zowel het werkveld als het beleid.

MeerMobiel is een initiatief van Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid en is mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse overheid.

 

Welkom bij MeerMobiel!

Heb je door een handicap, ouderdom, ziekte of tijdelijke beperking moeilijkheden om je te verplaatsen dan kan je hier alle informatie terugvinden over je verplaatsen in Vlaanderen.

Voor het eerst kan je op één centrale plaats de hele waaier van openbaar vervoer tot alle vormen van deur-tot-deur vervoer verkennen, bekeken door een toegankelijkheidsbril.

                                                                

Zoek vervoer: Je kan hier op basis van een postcode en jouw   persoonlijke situatie zoeken bij wie je terecht kan voor vervoer. Zoeken op   kaart kan ook. Als aan het gebruik van een bepaald vervoerstype voorwaarden   zijn gekoppeld of als je moet reserveren, kan je dit lezen in de fiche van de   vervoeraanbieder.

 

Wat bestaat er? Het is vaak een hele klus om snel en makkelijk   alle informatie over het bestaande aanbod terug te vinden. Hier vind je een   overzicht met een antwoord op heel wat vragen waar je mee kan zitten als je   een mobiliteitsbeperking hebt en je je wilt verplaatsen.

 

Waar heb ik recht op? MeerMobiel is dé informatiebron om te weten wat   er bestaat op vlak van dienstverlening, tegemoetkomingen, kortingen of   voorrangskaarten voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

 

Meer weten? Je   vindt hier een verklarende woordenlijst en aanvullende informatie over alles   wat met mobiliteit te maken heeft, waar je terecht kan met klachten en waar   je tips en tricks en ervaringen kan delen.

 

En jij?

Ook jij kan meewerken om de visie van MeerMobiel 'Iedereen op weg' waar te maken. Merk je een onvolledigheid, heb je weet van een niet opgenomen vervoeraanbieder of andere belangrijke informatie, laat het ons weten. Alle vragen en suggesties zijn welkom. Gebruik hiervoor het contactformulier of het formulier Onvolledig?.

Er zal regelmatig nieuwe informatie bijkomen op onze website. Kom af en toe een kijkje nemen!

MeerMobiel is een initiatief van Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid. De databank van MeerMobiel ontwikkelden we in samenwerking met IMOB (Instituut voor Mobiliteit, Universiteit Hasselt). Ons initiatief is mogelijk dankzij de steun van het Vlaams Gewest, departement Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

 

Contact

 • Mobiliteit
 • Don Boscostraat 5
 • 3940 Hechtel-Eksel
 • T011 73 01 76
 • E

Openingsuren

Vandaag open

van 09u00 tot 12u00