Naaimarathon mondmaskertjes

24
mrt
2020

Kelly Leenaerts zette samen met Maria en Lisette Hermans een Naaimarathon op tegen kinderarmoede. Deze was op 28 maart gepland, maar daar stak het coronavirus een stokje voor. Het evenement ging niet door. Toch bleven ze niet bij de pakken zitten: met alle gekregen stoffen begonnen ze mondmaskertjes voor de gemeente te naaien. En het enthousiasme was groot!

Bekijk het fotoalbum

Dinsdag 17 maart: Naaimarathon met z’n drietjes
Na Lisette en Maria warm te krijgen, begonnen ze bij Maria in de living stoffen te knippen om maskertjes te maken, die ze uiteindelijk ook zouden verdelen. In één zakje staken ze 20 stuks. Intussen bleven ze wassen (kookwassen van katoenen stoffen), drogen en strijken. Uiteindelijk stopten ze pas om 1u30 ’s nachts. Dat leverde zo’n 300 maskertjes op.

Woensdag 18 maart: FERM Hechtel en Eksel helpen een handje
Kelly, Maria en Lisette beslissen om alle leden van FERM Hechtel en FERM Eksel erbij te betrekken. De dames die willen naaien, mogen Kelly via gsm contacteren. Vervolgens wordt er bij hen een pakketje met materialen aan huis bezorgd, vergezeld van de nodige instructies. Op woensdag staan er 350 mondmaskers op de teller die we zorgvuldig verpakt in de nodige zakjes in de box aan het gemeentehuis droppen.

Donderdag 19 maart: vrijwilligers via Hechtel-Eksel Helpt
Op donderdag 19 maart postte Kelly de oproep ook in de Facebookgroep Hechtel-Eksel helpt. Er volgt veel reactie en ze gaan weer aan de slag in de living van Maria. Nu helpt Jos (Maria haar man) en Marie-Claire ook mee. Ze maken alweer 620 mondmaskers, noteren adressen en brengen ze tot aan de deur. Aangezien er verschillende modelletjes en patronen de ronde doen, vragen veel vrijwilligers meer uitleg over welk nu het correcte modelletje is. De telefoon staat roodgloeiend.

Vrijdag 20 maart: brievenbus gemeentehuis puilt uit
Ze werken weer met z’n vijven verder. Aan de lopende band wassen, drogen, strijken, knippen, sorteren, adressen toevoegen, wegbrengen, ... Het resultaat: opnieuw 327 maskers. De box aan het gemeentehuis is verdwenen. Bijgevolg steken de mensen hun maskertjes in de brievenbus, maar deze zit al snel overvol.

Zaterdag 21 maart: zorgen voor ons zorgpersoneel
De telefoon blijft gaan. Kelly en de vrijwilligers kunnen niet meer volgen met sorteren. Verschillende vrijwilligers vragen of Kelly en co de maskers kunnen komen ophalen om ze dan naar de bib of het gemeentehuis te brengen. En dat doen ze. Opnieuw 271 stuks om uit te delen bij Den Boogerd en aan de zelfstandige thuisverpleegsters en – verplegers van Hechtel-Eksel!

Zondag 22 maart: blijven gaan
De telefoon blijft voortdurend gaan. Mensen vanuit alle kanten van Limburg willen stof en patronen voor de maskers, allemaal geleverd voor hun deur en voor eigen gebruik, niet om aan het zorgpersoneel te doneren… Dit is niet de bedoeling. De maskertjes gaan naar die mensen die ze het meest nodig hebben: het zorgpersoneel. Hierop beslisten ze om een oproep op Facebook te plaatsen om mensen thuis te laten naaien, met eigen materialen.

Eindresultaat:

  • 23 machines was gekookt
  • 1.500 maskertjes gemaakt
  • 2,5 km lint gebruikt
  • 57 km gereden voor de leveringen

Maandag 23 maart: moe maar voldaan
Iedereen heeft nog steeds mondmaskertjes tekort. Gelukkig wordt er van alle kanten hulp aangeboden. Omdat er intussen mondmaskertjes voor de ziekenhuizen werden geleverd, nemen we wat gas terug. Voorlopig zijn we even voldaan. Maar… als gemeente Hechtel-Eksel volgende week nog maskertjes nodig heeft, beginnen we er terug aan.