Hechtel-Eksel succesvolle schakel in LIFE-project Eikenprocessierups

23
nov
2021

Een jaar loopt het Europees onderzoek LIFE-project Eikenprocessierups intussen. En er is hard gewerkt. Doel van het 5-jarige project is te onderzoeken hoe de vervelende eikenprocessierups met natuurlijke middelen te bekampen is. Er is ingezet op drie pistes: aangepast bermbeheer, predatie door meesjes en de herintroductie van de grote poppenrover.

In Hechtel-Eksel streven we ook naar de meest ecologische vorm van beheer, waarbij de gezondheidsimpact beperkt wordt en de biodiversiteit behouden blijft.

Mezen als natuurlijke vijand

Mezen zijn verzot op jonge rupsen. Ze helpen dus om de rupsenpopulatie op een natuurlijke manier terug te dringen. Om deze reden hing het Provinciaal Natuurcentrum in het najaar van 2021 30 mezennestenkastjes in Hechtel-Eksel: 15 in de Schansdijkstraat en 15 in de Roggestraat. 

“Het bezettingspercentage voor de kastjes in Vlaanderen was 52%. Daar zaten dus kuikens of eieren in. En dat is voor een eerste jaar zeker goed. Volgend jaar gaan we dan camera's in de kastjes hangen om te kijken hoeveel processierupsen zo'n meesje eet. En komen we ook meer te weten over of deze strategie effectief werkt”, besluit bioloog Toon Willems.

Bron: Het Nieuwsblad, 22/11/2021, online
Foto: © Luc Crevecoeur