Gemeente lanceert infotas dementie en reminiscentiekoffer

1
mrt
2021

Elke 4 seconden is er in de wereld iemand die de diagnose dementie krijgt. Vlaanderen telt vandaag 132.000 personen met dementie. Tegen 2035 verwachten we een toename met 42,7 %. In Hechtel-Eksel zouden in 2035 322 personen met dementie zijn, een stijging met 53 %. Tel daar de betrokken mantelzorgers, familieleden en naasten bij, en je krijgt pas echt zicht op hoeveel mensen met (jong)dementie te maken hebben. Het is dan ook essentieel om een dementievriendelijke gemeente te zijn. Daarom lanceert het gemeentebestuur een infotas dementie en een reminiscentiekoffer.

Infotas dementie

 Personen met dementie en hun omgeving zitten vaak met vragen over de thuissituatie, de vordering van de ziekte, zorgplanning, … Om die vragen te beantwoorden, ontwikkelde de seniorendienst in samenwerking met de bibliotheek handige infotassen, die de eerste informatie waar mensen nood aan hebben bevat: een brochure, folders van het inloophuis dementie en het expertisecentrum dementie, een dementiekompas met tips rond communicatie, een infomap vroegtijdige zorgplanning. De infotassen worden op afspraak verdeeld door de seniorendienst. Je kan ook steeds bij hen met vragen over dementie via 011 89 12 12 of seniorendienst@hechtel-eksel.be

Aanbod bib in de kijker

In de infotas zit ook een boekje met een greep uit het aanbod van onze bibliotheek. In de bib vind je immers een ruim aanbod aan boeken en films over dementie. Die bieden antwoorden op vragen als ‘Hoe communiceer ik het beste met mijn moeder?’, ‘Hoe breng ik het thema ter sprake bij de (klein)kinderen?’, ‘Ik kreeg de diagnose Alzheimer, wat nu?’, … Er wordt ook gewerkt aan een reminiscentiekoffer die je binnenkort kan uitlenen in de bib, en we organiseren in de komende jaren verschillende infomomenten over het thema.