EmotiKAN: activiteiten om welzijn kinderen en jongeren te verhogen

13
jan
2021

Kinderen zitten weleens in de put, zeker tijdens zo’n coronajaar. Wij vinden het erg belangrijk om naar hun gevoelens te peilen en hun mentaal welzijn te verhogen. Hiertoe ontwikkelden het KIK en het Lokaal Overleg Kinderopvang vanuit het project EmotiKAN verschillende activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. De activiteiten worden op een ontspannende, speelse manier uitgevoerd. Zo komen de kinderen los en geven ze meer prijs van wat er in hun hoofdjes speelt.

Voor iedere leeftijd een activiteit

Voor elke leeftijdsgroep werkten we een gepaste activiteit uit. Zo laat de Emoticube, een zachte dobbelsteen met op iedere zijde een andere emotie, baby’s en peuters spelenderwijs kennismaken met de basisgevoelens. Voor leerlingen van het kleuter- en basisonderwijs is er een piñata, gevuld met snoepjes en opdrachten, en een scheurkalender met yogaoefeningen, mopjes, raadsels, …

Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar krijgen ook een slap wrap, bedrukt met de logo’s en QR-codes van hulplijnen waarbij ze terecht kunnen als ze zich niet goed in hun vel voelen. En met de Kletspot, gevuld met vragen en opdrachten, creëren we voor leerlingen van het secundair onderwijs een rustmoment wanneer de concentratie even weg is.

Verdeling materialen in Hechtel-Ekselse scholen

Begin januari 2021 verdeelde het KIK de materialen onder de scholen. De leerlingen en leerkrachten kunnen er vervolgens zelf mee aan de slag. Bij de complexere materialen, zoals de Kletspot, voorzagen we een duidelijke handleiding. De slap wraps worden ook vanuit het KIK verdeeld. Op die manier geven we ook kinderen en jongeren die buiten onze gemeente naar school gaan de kans om een armband te bemachtigen.