Coronavirus maatregelen in onze gemeente

18
mrt
2020

MAATREGELEN NATIONAAL CRISISCENTRUM

Update 21 mei: de FAQ werd geüpdatet.
Update 17 mei: de FAQ werd aangevuld.
Update 16 mei: nieuwe FAQ werd vrijgegeven.
Update 9 mei: de FAQ werd aangevuld.
Update 2 mei: nieuwe FAQ werd vrijgegeven.
Update 6 april: de FAQ werd opnieuw geüpdatet.
Update 24 maart: nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 21 maart: de FAQ werd opnieuw aangevuld.
Update 19 maart: nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 16 maart: geüpdatete FAQ gereleast.
Update 15 maart: er werd een nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 14 maart: de oorspronkelijke FAQ werd aangevuld.
13 maart: het Nationaal Crisiscentrum maakte een FAQ-lijst op op basis van cases: handelszaken, evenementen, reizen, ... In deze snipperlijst vind je antwoorden op tal van vragen.

TIPS RODE KRUIS: BESCHERM JEZELF EN ELKAAR

GEMEENTELIJKE MAATREGELEN

Gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn
Om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 maximaal te beperken is het gelet op de ernstige huidige situatie noodzakelijk om de vergaderingen van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn niet fysiek te laten doorgaan. De vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 30 maart 2020 werd geannuleerd. De agendapunten die geagendeerd werden op de raadsvergadering van 30 maart, zullen achter gesloten deuren behandeld worden op de raadsvergadering van 27 april 2020.

Dienstverlening gemeentehuis en OCMW
Gemeentehuis en OCMW werken vanaf 11 mei uitsluitend op afspraak. Je kan een afspraak inplannen via www.hechtel-eksel.be/afspraak of telefonisch:

 • Gemeentehuis: 011 73 40 37
 • OCMW: 011 89 12 12

Gemeenschapscentra
Onze gemeenschapscentra sluiten de deuren tot en met 30 juni. Het gaat om volgende locaties:

 • De Schans
 • De Geer
 • Parochiecentrum
 • Sporthal
 • Atletiekstadion
 • Turnzaal GBS
 • Jeugdhuis

Ook de buurthuizen en jeugdlokalen, voetbalaccommodaties, fitnesscentra (inclusief personal training), binnen- én buitenspeeltuinen blijven tot nadere berichtgeving gesloten.

Afgelaste evenementen
Alle activiteiten worden tot en met 30 juni geannuleerd, ongeacht grootte, publiek of privaat karakter, culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, sportieve of recreatieve aard. Massa-evenementen en festivals zijn t.e.m. 31 augustus verboden. 

Vanaf 8 juni wordt bekeken of zomeractiviteiten zoals jeugdbewegingskampen (eind mei volgt een beslissing), zomerstages, toeristische activiteiten en kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan.

Per activiteit georganiseerd door het gemeentebestuur zal bekeken worden of deze definitief wordt afgelast dan wel verplaatst kan worden. Vragen over een geannuleerde activiteit? Bel het vrijetijdsloket via 011 73 35 65 of mail naar vrijetijd@hechtel-eksel.be

Ook activiteiten georganiseerd door verenigingen (sport, cultuur, ...) worden afgelast. Wij raden hen aan om ons voorbeeld te volgen en in de UiT-databank 'ANNULATIE' bij de activiteit te vermelden.

Bibliotheek
De bibliotheek in Eksel heropent vanaf dinsdag 2 juni. Dit doen ze met beperkte dienstverlening en onder strikte voorwaarden.

Het huidige afhaalsysteem blijft voor risicogroepen behouden. Je kan dus online boeken bestellen en ze vervolgens aan de bib afhalen. Meer info over de werkwijze vind je hier.

De uitleentermijn wordt verlengd tot 1 juli. De inleverbus aan de bib blijft beschikbaar zodat je al je uitgeleende documenten veilig kan inleveren (ingeleverde items blijven 3 dagen in quarantaine).

Musea en andere culturele bezienswaardigheden
Musea en andere culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen mogen vanaf 18 mei heropenen onder de volgende voorwaarden:

 • Telefonische of online ticketverkoop.
 • Ze nemen maatregelen om drukte te vermijden.
 • De veiligheidsafstand moet te allen tijde worden gegarandeerd.

Verplaatsingen

Enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn toegelaten. Worden onder meer beschouwd als noodzakelijk verplaatsingen:

 • Professionele verplaatsingen: woon- werkverkeer en verplaatsingen van vrijwilligers in het kader van hun activiteiten voor cruciale sectoren en essentiële diensten;
 • Noodzakelijke verplaatsingen: doktersbezoek, boodschappen, naar post, bank, apotheker, tankstation, bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, naar de opvang van je kinderen, verpaatsing in het kader van een wettelijke verplichting, opladen budgetmeter, rijlessen, ...;
 • Wandelingen en fysieke activiteiten (m.i.v. motorrit) in openlucht die geen fysiek contact impliceren: alleen, in gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen of max. twee (steeds dezelfde) andere personen met respect van een afstand van 1,5 meter.

Deze activiteiten zijn toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.

Om samenscholingen te vermijden blijft het niet toegestaan om in parken te gaan zitten. Ten aanzien van zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap moet er tolerantie aan de dag gelegd worden.

Omwille van dezelfde reden blijven ook picknicken en zonnebaden niet toegestaan in parken.
Het gebruik van een gemotoriseerd voertuig voor het uitoefenen van een fysieke activiteit of een wandeling is enkel toegelaten om zich naar de plaats (bv. een bos op redelijke afstand) of de noodzakelijke sportinfrastructuur van de sport of wandeling in kwestie te begeven.

Vanaf 10 mei mag je 4 personen (altijd dezelfde) thuis ontvangen. Bij voorkeur ontvang je hen buiten, in de tuin of op het terras. De veiligheidsafstand van 1,5 m moet hoe dan ook te allen tijde gerespecteerd blijven. Let wel: het principe van wederkerigheid geldt bij dit bezoek. Als jij hen kiest, moeten zij ook jou kiezen. Zo ontstaan er gesloten contactbubbels die het opsporen van mogelijke nieuwe besmettingen makkelijker maken.

Jezelf verplaatsen om deze 4 personen te bezoeken, is vanaf 10 mei toegestaan. Dit geldt enkel binnen de landsgrenzen. Familie of vrienden in Nederland bezoeken is nog verboden.

Vanaf 18 mei mag je ook:

 • naar een kapper, schoonheidsspecialist, tatoeëerder, ... gaan (enkel op afspraak).
 • een bezoek brengen aan dierentuinen en musea.
 • naar de markt gaan.

Daguitstapjes in het binnenland en het bezoek of de huur van tweede verblijven, aan de kust of elders, zijn voorlopig nog niet toegestaan.

Fysieke buitenactiviteiten
Wandelen, hardlopen, fietsen, ... in de buitenlucht wordt aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand). Vanaf 4 mei mag dit met 2 vrienden gebeuren en mag je je hiervoor ook met de auto verplaatsen.

Contactloze sporten in de buitenlucht kunnen vanaf 4 mei doorgaan, bv. tennis, atletiek, vissen, kajakken, ... maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is verboden.

Vanaf 18 mei is buitensport in clubverband toegestaan onder de volgende voorwaarden:

 • De veiligheidsafstand moet gerespecteerd worden.
 • Trainen gebeurt enkel in aanwezigheid van een coach.
 • De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen.
 • Cafetaria's, kleedkamers, ... blijven gesloten.
 • De sportaccomodatie neemt maatregelen om de veiligheid van alle sporters te garanderen.

Er zullen geen beroeps- en amateursportcompetities plaatsvinden tot en met 31 juli 2020.

Vanaf 18 mei mogen ook natuurlijke trekpleisters zoals dierentuinen, … onder de volgende voorwaarden heropenen:

 • Online of telefonische ticketverkoop.
 • Er wordt een circulatieplan opgemaakt.
 • Cafetaria’s, restaurants, attracties, speelpleinen, … blijven gesloten

Buurtspeeltuintjes blijven ‘afgesloten’ – er mag niet op de speeltuigen gespeeld worden omdat ook daarlangs het virus kan overgedragen worden.

Scholen en kinderopvang
De scholen volgen de opgelegde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Zij schorten nog  tot en met 14 mei de lessen op. Ondersteunende materialen om thuis te blijven leren, worden door de scholen via afhaalmomenten voorzien. Op 15 mei starten de scholen in een pilootfase. Vanaf 18 wordt het onderwijs geleidelijk hernomen:

 • Kleuterschool: lessen blijven geschorst tot tenminste eind mei.
 • Basisschool & middelbaar onderwijs: lessen herstarten voor max. 3 leerjaren tegelijk. Lessen worden georganiseerd in kleinere groepen van max. 14 leerlingen. Een afstand van 4m2 per leerling en 8m2 voor de leerkracht wordt gegarandeerd. De schoolweken zullen bestaan uit een combinatie van les op school en huiswerk thuis.

Leerlingen ouder dan 12 jaar en personeelsleden moeten een mondmasker dragen. Ontsmettingsgel is beschikbaar en er wordt op toegezien dat de hygiënemaatregelen worden opgevolgd.

Scholen blijven verantwoordelijk voor de opvang van kinderen. Vanaf 18 mei niet alleen voor kinderen van ouders met essentiële beroepen, maar ook voor kinderen van ouders die terug naar het werk gaan.

Een kind met ziektesymptomen moet meteen door de ouders worden opgehaald. Binnen de school en kinderopvang wordt een specifieke ruimte voorzien om kinderen met symptomen af te zonderen.

Kinderen van een besmette ouder kunnen 14 dagen niet naar school of de opvang gaan.

Schoolreizen van meerdere dagen zijn verboden tot en met 30 juni 2020.

Consultatiebureau Kind en Gezin

Kind en Gezin staat klaar om kinderen en ouders op een veilige manier te ontvangen in de consultatiebureaus. Wil je weten hoe de dienstverlening van Kind en Gezin tijdens de coronamaatregelen georganiseerd is? Check dan https://www.opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus#Corona_Kind_jongere_ouder

Huwelijken en begrafenissen
Burgerlijke huwelijken kunnen doorgaan, mits het in acht nemen van voorzorgsmaatregelen (hygiëne en social distancing):

 • Max. 30 personen mogen de ceremonie bijwonen.
 • De veiligheidsafstand moet te allen tijde worden gerespecteerd.
 • Huwelijkfeesten en recepties blijven verboden.

Begrafenissen kunnen plaatsvinden in intieme kring van max. 30 personen (ook de plechtigheid). Koffietafels zijn niet toegestaan, tenzij thuis in intieme kring.

Cafés en restaurants
Cafés en restaurants blijven gesloten. Om te voorkomen dat mensen op een terras samengroepen of gaan picknicken, vragen we de horeca om terrasmeubilair binnen te plaatsen. Levering aan huis, afhaaldiensten en drive-in zijn toegestaan.

Vanaf 8 juni wordt de geleidelijke heropening van de horeca bestudeerd.

Voedingswinkels
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10m² en maximaal 30 minuten per klant toegelaten. Elektronische betalingen worden aangemoedigd, niet omdat cash geld besmet is, maar omdat elektronische betalingen toelaten de social distancing maatregelen te respecteren.

Voedingszaken zoals bakker, slager, drankenhandel, traiteur met afhaalmogelijkheid, afhaalzaken (frituur, kebab, pizza, ijssalon, …) en voedingszaken voor dierenvoeding hebben geen beperkingen op reguliere openingstijden. Zij mogen enkel afhaal, levering aan huis en drive-in aanbieden en dit tussen 7u en 22u. Ter plaatse eten is niet toegestaan. Eventuele wachtrijen buiten dienen vermeden te worden. 

Voor wat betreft een foodtruck, kippenkraam, ijskraam, … Deze worden gelijkgesteld met marktkramen en mogen dus vanaf 18 mei hun activiteiten op de gebruikelijke plaats (of het gebruikelijke traject) mits voorafgaande toelating van de gemeentelijke overheid of binnen het kader van een toegestane markt hernemen. 

Andere handelszaken
Alle niet-essentiële handelszaken (kledingwinkels, elektrowinkels, ...) blijven tot en met 10 mei gesloten met uitzondering van tuincentra, doe-het-zelfzaken en krantenwinkels. Nachtwinkels blijven ook geopend, zij het slechts tot 22u.

Vanaf 4 mei mogen stoffenwinkels terug openen om stoffen voor mondmaskers te voorzien.

Vanaf 11 mei kunnen alle andere niet-essentiële handelaars de deuren weer openen, mits ze de maatregelen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad handhaven en de toegang tot de winkel beperken om drukte te vermijden (1 klant per 10m2 en 30 minuten winkeltijd per klant). Let op: je winkelt in de eigen buurt en alleen (enkel personen jonger dan 18 jaar of mensen die begeleiding nodig hebben, mogen door een andere persoon begeleid worden), je houdt afstand en je draagt bij voorkeur een mondmasker.

Vanaf 18 meimogen ook contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, … opnieuw de deuren openen. Dit onder strikte voorwaarden:

 • Ze mogen alleen op afspraak werken.
 • Klanten en personeel moeten mond- en neusbescherming dragen.
 • De veiligheidsafstand moet worden gerespecteerd.

Volgende ondernemingen moeten de deuren voorlopig nog gesloten houden: 

 • Massagesalons;
 • Wellnesscentra, met inbegrip van sauna’s;
 • Fitnesscentra, met inbegrip van personal training;
 • Casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.

Handelaars kunnen ook via ons digitaal platform Hechtel-Eksel Winkelt hun producten verkopen. Je kan tot dit platform toetreden, een visueel aanbod in de vorm van een webshop creëren of linken naar de eigen website en zo het online shoppen promoten. Hierbij is het alleen toegestaan om producten aan huis te leveren. Afhalen is verboden. Geïnteresseerd? Contacteer dan ellen.vanderfeesten@hechtel-eksel.be. Zij bezorgt je vervolgens de nodige richtlijnen.

Dringende herstellingsdiensten voor de veiligheid, hygiëne en ICT-infrastructuur mogen blijven uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld: loodgieters, garagisten, telecomleveranciers, …

Markten
Vanaf 18 mei mogen markten met max. 50 kraampjes weer georganiseerd worden onder volgende voorwaarden:

 • De veiligheidsafstand moet te allen tijde worden gerespecteerd.
 • Er moet een circulatieplan met eenrichtingsverkeer worden opgemaakt.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor marktkramers en personeel. Voor klanten is deze bescherming ook aangeraden.
 • Middelen om de nodige handhygiëne te garanderen moeten ter beschikking gesteld worden bij de ingang en uitgang van de markt door de bevoegde gemeentelijke overheid. De marktkramers stellen eveneens handgels ter beschikking.
 • Eten en drinken kunnen niet op de markt worden geconsumeerd.
 • Geen etenswaren of dranken in de vorm van proeverijen aan de klanten aangeboden. 

Apotheken
Apotheken blijven geopend volgens de reguliere openingstijden. Zij moeten wel de social distancing maatregelen respecteren.

Kinesisten, osteopaten, podologen, ...
Gezondheidszorgberoepen mogen blijven beoefend worden, maar niet-dringende zorg moet worden uitgesteld. Vanaf 4 mei breiden we de toegang tot de gezondheidszorg uit en kunnen ook niet-dringende patiënten behandeld worden, mits de social distancing en hygiënemaatregelen gerespecteerd worden. 

Opticiens en gehoorwinkels
Opticiens en gehoorwinkels mogen geopend blijven mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

Post-, bank- en verzekeringskantoren
Post-, bank- en verzekeringskantoren blijven geopend volgens de reguliere openingstijden. Zij moeten wel de social distancing maatregelen respecteren.

Hotels, vakantieparken, (Air)B&B's, campings
Deze mogen open blijven. Gezamenlijke activiteiten zoals het restaurant, BBQ, zwembad, indoor en outdoor speeltuin, ... worden gesloten. Roomservice is wel toegestaan.

De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen, dit geldt ook voor permanente bewoners van een mobiele caravan.

Wellnessfaciliteiten

Wellnesscentra (incl. (privé)sauna’s) zijn gesloten en kunnen dus ook geen behandelingen aanbieden.

Wassalons
Wassalons blijven open mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing.

Tankstations
Tankstations mogen geopend blijven met uitsluiting van het ter plaatse nuttigen van levensmiddelen. Meenemen mag uiteraard wel.

Recyclagepark en afvalophaling
Alle maatregelen genomen door Limburg.net en de ophaaldiensten vind je op limburg.net/corona

Het recyclagepark zal vanaf dinsdag 7 april weer open gaan. 

 • Ga enkel met dringend af te voeren afval.
 • Heb je thuis voldoende stockageruimte, dan vragen we om je bezoek alsnog uit te stellen.
 • Slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk is toegelaten, voor een beperkte tijd. Sorteer dus je afval op voorhand, houd rekening met wachtrijen en blijf tijdens het wachten steeds in de auto zitten.
 • Wacht met het lossen van de afvalstoffen tot je een teken krijgt van de recyclageparkwachter.
 • Houd te allen tijde 1,5 meter afstand.
 • Enkel elektronisch betalen is mogelijk.

Tijdelijk kan je op het recyclagepark niet meer terecht met asbestcement, omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken. Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor dit project via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel.

Vuilzakken kunnen niet meer in het gemeentehuis en de recyclageparken worden afgehaald. Daarnaast vragen we om afhaling in de winkels uit te stellen als je nog voldoende voorraad hebt.

De huis-aan-huis afvalophaling gaat door zoals gepland. Maar het aantal aangeboden zakken wordt beperkt tot vier per afvalsoort. Dit om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt, is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden.

Grofvuilophalingen aan huis worden uitgesteld tot 3 mei. Dit om zoveel mogelijk capaciteit vrij te houden voor de ophaling van huisvuil, gft, pmd en papier en karton. Iedereen die al een aanvraag deed voor een grofvuilophaling wordt hiervan persoonlijk verwittigd. De geplande ophalingen worden verschoven naar de eerstkomende ophaaldatum in mei.

Ophalingen van huisvuil en gft blijven prioriteit. Zolang het kan, blijven zoveel mogelijk ophalingen gewoon doorgaan. Op het moment dat er te veel afwezigheden zijn of de rondes te zwaar worden zullen de rondes voor papier en karton en later ook deze van pmd tijdelijk niet meer uitgevoerd worden.

Alle ophalingen van papier en karton die door verenigingen worden uitgevoerd, zijn niet toegelaten.
Ophaling van asbest aan huis wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor dit project via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel.

De geldigheid van de gft-sticker wordt verlengd tot 1 mei 2020 i.p.v. 1 april 2020. Heel wat verkooppunten van de gft-sticker (waaronder de stad- en gemeentehuizen) zijn nu immers gesloten.  Iedereen die nog geen nieuwe sticker voor 2020 heeft gekocht, hoeft zich hiervoor voorlopig dus niet naar een verkooppunt te begeven.

Zwerfvuilactie
De straat.net zwerfvuilactie van 20,21 en 22 maart is afgelast. Alle deelnemers worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Logistieke diensten voor hulpbehoevenden
De Minder Mobielen Centrale mag tot en met 3 mei alleen één-op-één vervoer doen. Er zal minder transport zijn en beroep worden gedaan op 'jongere' chauffeurs.
Maaltijdbedeling via Veresto gaat tijdens deze periode ongewijzigd door.
De poets- en klusjesdienst voor hulpbehoevenden is ook beschikbaar. We voorzien wel extra hygiënemaatregelen voor de dienstverleners.

Woonzorgcentrum Den Boogerd
Bezoek is niet toegestaan in de periode van 12 maart tot en met 3 mei. Enkel uitzonderingen zoals externe zorgverstrekkers en stagiairs krijgen wel nog toegang. Gezamenlijke activiteiten en activiteiten vergezeld van een externe begeleider worden afgelast. De animatoren van Den Boogerd zelf organiseren aangepaste activiteiten.

UPDATE 16 april: Nog geen bezoek in woonzorgcentrum Den Boogerd (VitaS). Op 15 april kondigde de nationale Veiligheidsraad aan dat er één bezoeker per bewoner zal worden toegelaten in het woonzorgcentrum. Er dienen echter nog verdere richtlijnen vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid te komen. Bijgevolg is deze maatregel nog niet van toepassing. Tot nader order wordt er dus geen bezoek in Den Boogerd toegelaten en dit ter bescherming van zowel bewoners als medewerkers.

Vanaf 18 mei mogen ook bewoners van woonzorgcentra bezoek ontvangen van 1 persoon.

Openbaar vervoer

De openbaarvervoersmaatschappijen moeten het vervoer zo organiseren dat de sociale afstand van minstens 1,5 meter kan worden gegarandeerd. De reizigers worden verdeeld per rij en per kant van de voertuigen. Vanaf 4 mei is het dragen van een mondmasker voor personen vanaf 12 jaar verplicht.

Om drukte te vermijden, raden we aan je te voet, per fiets of met de auto te verplaatsen, om zo voorrang te geven aan wie het openbaar vervoer het hardst nodig heeft. Gelieve ook het spitsuur te vermijden. Voor het beschikbaar aanbod van de vervoersmaatschappijen wordt verwezen naar de desbetreffende websites.

Tweede verblijven

Eigenaars en huurders met een huurcontract van minimum één jaar mogen zich vanaf 20 mei naar hun tweede verblijf in België verplaatsen. Zij mogen tot 4 personen uit hun sociale bubbel ontvangen. Het gaat hier om dezelfde personen die je thuis mag ontvangen en dit onder dezelfde voorwaarden. Onder een tweede verblijf wordt verstaan:

 • Een huis of een appartement;
 • Een immobiele residentie met een vaste standplaats (bv. een (sta)caravan, bungalow). 

Het is dus niet toegelaten om zich te verplaatsen met een mobiele woning, zoals een caravan, maar er mag wel gebruik van worden gemaakt als deze reeds is geïnstalleerd op een vaste standplaats.

In campings waar zich tweede verblijven bevinden zijn de volgende maatregelen van toepassing:

 • De bars, gemeenschappelijke delen van de restaurants en recreatieve ruimtes zijn gesloten.
 • Het terrasmeubilair moet naar binnen gebracht worden en mag niet gebruikt worden.
 • Een speciale aandacht moet uitgaan naar de hygiëne van het sanitair (regelmatig reinigen van douches, toiletten en het ter beschikking stellen van handhygiëneproducten, …).

Grensarbeid
Grensarbeiders mogen hun activiteiten blijven uitvoeren binnen de limieten van de opgelegde maatregelen en nemen een attest van de werkgever en een identiteits-/rijbewijs mee om aan te tonen dat ze over de grens moeten werken.

Reizen naar het buitenland
Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland worden tot en met 7 juni niet toegelaten. Vanaf 8 juni worden eerdaagse reizen (binnen en buiten België) overwogen.

Intussen blijven de grenzen van ons land afgesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. De politie voert grenscontroles uit. Elke overtreding wordt strikt gesanctioneerd. De grens is enkel open:

 • om te gaan werken (attest);
 • in het kader van een co-ouderschapsregeling;
 • om zorg te gaan verlenen aan een hulpbehoevend familielid of persoon waarmee je een zorgband hebt.

Belgen en andere inwoners van ons land die via een luchthaven terugkeren, dienen 2 weken in thuisquarantaine te blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zij zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telethuiswerk doen.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!