Coronavirus maatregelen in onze gemeente

18
mrt
2020

MAATREGELEN NATIONAAL CRISISCENTRUM
Update 24 maart: nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 21 maart: de FAQ werd opnieuw aangevuld.
Update 19 maart: nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 16 maart: geüpdatete FAQ gereleast.
Update 15 maart: er werd een nieuwe FAQ vrijgegeven.
Update 14 maart: de oorspronkelijke FAQ werd aangevuld.
13 maart: het Nationaal Crisiscentrum maakte een FAQ-lijst op op basis van cases: handelszaken, evenementen, reizen, ... In deze snipperlijst vind je antwoorden op tal van vragen.

TIPS RODE KRUIS: BESCHERM JEZELF EN ELKAAR

GEMEENTELIJKE MAATREGELEN

Onderstaande gemeentelijke maatregelen gelden tot nader order vanaf middernacht 13 op 14 maart t.e.m. 5 april. We blijven de situatie grondig evalueren.

Gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn
De vergadering van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 30 maart 2020 wordt geannuleerd. De agendapunten die geagendeerd werden op de raadsvergadering van 30 maart, zullen behandeld worden op de raadsvergadering van 27 april 2020.

Dienstverlening gemeentehuis en OCMW
Gemeentehuis en OCMW zijn tijdelijk voor publiek gesloten. Enkel voor uiterst dringende zaken kan je bij ons terecht. Voor inlichtingen en niet-dringende zaken kan je ons telefonisch of via e-mail contacteren:

Gemeenschapscentra
Onze gemeenschapscentra sluiten de deuren met onmiddellijke ingang tot en met 19 april. Het gaat om volgende locaties:

 • De Schans
 • De Geer
 • Parochiecentrum
 • Sporthal
 • Atletiekstadion
 • Turnzaal GBS
 • Jeugdhuis

Ook de buurthuizen en jeugdlokalen sluiten tot en met 19 april.

De bibliotheek, voetbalaccommodaties, fitnesscentra (inclusief personal training) en De Woef sluiten tot nader order tot 3 april.

Ook de binnen- én buitenspeeltuinen sluiten tot en met 3 april.

Afgelaste evenementen
Alle activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun grootte, publiek of privaat karakter, en of ze dan wel van culturele, sociale, feestelijke, folkloristische, sportieve of recreatieve aard zijn. 

Per activiteit georganiseerd door het gemeentebestuur zal bekeken worden of deze definitief wordt afgelast dan wel verplaatst kan worden. Vragen over een geannuleerde activiteit? Bel het vrijetijdsloket via 011 73 35 65 of mail naar vrijetijd@hechtel-eksel.be

Ook activiteiten georganiseerd door verenigingen (sport, cultuur, ...) worden afgelast. Wij raden hen aan om ons voorbeeld te volgen en in de UiT-databank 'ANNULATIE' bij de activiteit te vermelden.

Bibliotheek
De bibliotheek sluit zijn deuren sluit tot en met 3 april. Vanaf vrijdag 27 maart biedt de bibliotheek wel een afhaalservice. Je kan online boeken bestellen en ze vervolgens aan de bib afhalen. Meer info vind je hier.

Verplaatsingen
Om massamixen van mensen die op dezelfde plaats samenkomen te vermijden, worden essentiële verplaatsingen enkel in de buurt van de woonplaats toegelaten. Niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden.

Verplaatsingen met de auto of het openbaar vervoer zijn enkel toegelaten in het geval van noodzakelijkheid en omwille van dringende redenen, zoals bijvoorbeeld:

 • Woon- werkverkeer;
 • Absoluut noodzakelijke verplaatsingen (doktersbezoek, aankopen van etenswaren, verplaatsingen naar de post, bank, apotheker, tankstation of bijstand aan hulpbehoevenden, daklozen, etc.);

Fysieke buitenactiviteiten
Wandelen, hardlopen, fietsen, ... in de buitenlucht wordt aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).

Verplaatsingen met de auto voor recreatie zijn niet toegestaan. De parkings van Begijnenvijers, In den Brand en Pijnven zijn afgesloten voor autoverkeer. Blijf thuis of ga erop uit in je eigen wijk of buurt.

Ook buurtspeeltuintjes worden ‘afgesloten’ – er mag niet op de speeltuigen gespeeld worden omdat ook daarlangs het virus kan overgedragen worden.

Scholen en kinderopvang
De scholen volgen de opgelegde maatregelen vanuit de Nationale Veiligheidsraad. Zij zullen vanaf maandag 16 maart tot en met vrijdag 3 april de lessen opschorten. Ondersteunende materialen om thuis bij te blijven, zullen door de scholen worden voorzien. 

De kinderopvang blijft open voor kinderen van ouders met essentiële beroepen. We vragen om, indien de situatie het toelaat, kinderen zo weinig mogelijk naar de opvang te brengen. We raden ook af dat kinderen door grootouders worden opgevangen, aangezien zij de grootste risicogroep zijn.

Consultatiebureau Kind en Gezin
Vanaf 19 maart zijn de consultatiebureaus van Kind en Gezin gesloten. De lokale, fysieke preventieve dienstverlening van Kind en Gezin wordt geschorst tot 3 april. Ouders met een afspraak worden opgebeld voor een nieuwe afspraak. Heb je een dringende vraag, neem contact op met de Kind en Gezin via 078 15 01 00.

Huwelijken, begrafenissen en erediensten
Kerkelijke huwelijken worden afgelast. Burgerlijke huwelijken kunnen wel doorgaan, mits het in acht nemen van voorzorgsmaatregelen (hygiëne en social distancing) en in beperkte kring. Huwelijksfeesten in feestzalen en restaurants kunnen niet doorgaan.

Begrafenissen kunnen plaatsvinden in intieme kring (ook de plechtigheid). Koffietafels zijn niet toegestaan, tenzij thuis in intieme kring.

Alle kerkelijke erediensten zijn afgelast.

Cafés en restaurants
Cafés en restaurants sluiten. Om te voorkomen dat mensen op een terras samengroepen of gaan picknicken, vragen we de horeca om terrasmeubilair binnen te plaatsen. Levering aan huis, afhaaldiensten en drive-in zijn toegestaan.

Voedingswinkels
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10m² en maximaal30 minuten per klant toegelaten. Elektronische betalingen worden aangemoedigd, niet omdat cash geld besmet is, maar omdat elektronische betalingen toelaten de social distancing maatregelen te respecteren.

Voedingszaken zoals bakker, slager, drankenhandel, traiteur met afhaalmogelijkheid, afhaalzaken (frituur, kebab, pizza, ijssalon, …) en voedingszaken voor dierenvoeding hebben geen beperkingen op reguliere openingstijden. Zij mogen enkel afhaal, levering aan huis en drive-in aanbieden en dit tussen 7u en 22u. Ter plaatse eten is niet toegestaan. Eventuele wachtrijen buiten dienen vermeden te worden. 

Foodtrucks moeten worden gelijkgesteld aan voedingskraampjes die op de markt staan. Ze mogen dus niet openblijven. Een mobiele verkoper van gebraden kip wordt beschouwd als een foodtruck.

Andere handelszaken
Alle niet-essentiële handelszaken (kledingwinkels, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken, schoonheidspecialisten, kapperszaken, ...) blijven gesloten met uitzondering van krantenwinkels en nachtwinkels (open tot 22u).

Handelaren kunnen vanuit ons digitaal platform Hechtel-Eksel Winkelt wel nog producten verkopen. Je kan tot dit platform toetreden, een visueel aanbod in de vorm van een webshop creëren of linken naar de eigen website en zo het online shoppen promoten. Hierbij is het alleen toegestaan om producten aan huis te leveren. Afhalen is verboden. Geïnteresseerd? Contacteer dan ellen.vanderfeesten@hechtel-eksel.be. Zij bezorgt je vervolgens de nodige richtlijnen.

Dringende herstellingsdiensten voor de veiligheid, hygiëne en ICT-infrastructuur mogen blijven uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld: loodgieters, garagisten, telecomleveranciers, …

Markten
Tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen, worden markten gesloten.

Apotheken
Apotheken blijven geopend volgens de reguliere openingstijden. Zij moeten wel de social distancing maatregelen respecteren.

Kinesisten, osteopaten, podologen, ...
Gezondheidszorgberoepen mogen blijven beoefend worden, maar niet-dringend zorg moet worden uitgesteld tot na de crisis.

Opticiens en gehoorwinkels
Opticiens en gehoorwinkels mogen geopend blijven mits de maatregelen met betrekking tot social distancing gevolgd worden.

Post-, bank- en verzekeringskantoren
Post-, bank- en verzekeringskantoren blijven geopend volgens de reguliere openingstijden. Zij moeten wel de social distancing maatregelen respecteren.

Hotels, vakantieparken, (Air)B&B's, campings
Deze mogen open blijven. Gezamenlijke activiteiten zoals het restaurant, BBQ, zwembad, indoor en outdoor speeltuin, ... worden gesloten. Roomservice is wel toegestaan.

De permanente bewoners van dit soort woningen mogen uiteraard hier blijven wonen, dit geldt ook voor permanente bewoners van een mobiele caravan.

Wellnessfaciliteiten
Privé-wellness is toegestaan, grotere faciliteiten moeten sluiten.

Wassalons
Wassalons blijven open mits naleving van de hygiënemaatregelen en social distancing.

Tankstations
Tankstations mogen geopend blijven met uitsluiting van het ter plaatse nuttigen van levensmiddelen. Meenemen mag uiteraard wel.

Recyclagepark en afvalophaling
Alle maatregelen genomen door Limburg.net en de ophaaldiensten vind je op limburg.net/corona

Hieronder sommen we ze beknopt op:
Het recyclagepark blijft tot nader orde gesloten. We vragen om je bezoek uit te stellen.

De inzameling van asbest op de recyclageparken van Limburg.net werd op 17 maart tot nader order stopgezet. Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor dit project via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel.

Vuilzakken kunnen niet meer in het gemeentehuis en de recyclageparken worden afgehaald. Daarnaast vragen we om afhaling in de winkels uit te stellen als je nog voldoende voorraad hebt.

De huis-aan-huis afvalophaling gaat door zoals gepland. Maar het aantal aangeboden zakken wordt beperkt tot vier per afvalsoort. Dit om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt, is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden.

Grofvuilophalingen aan huis worden uitgesteld tot 3 mei. Dit om zoveel mogelijk capaciteit vrij te houden voor de ophaling van huisvuil, gft, pmd en papier en karton. Iedereen die al een aanvraag deed voor een grofvuilophaling wordt hiervan persoonlijk verwittigd. De geplande ophalingen worden verschoven naar de eerstkomende ophaaldatum in mei.

Ophalingen van huisvuil en gft blijven prioriteit. Zolang het kan, blijven zoveel mogelijk ophalingen gewoon doorgaan. Op het moment dat er te veel afwezigheden zijn of de rondes te zwaar worden zullen de rondes voor papier en karton en later ook deze van pmd tijdelijk niet meer uitgevoerd worden.

Alle ophalingen van papier en karton die door verenigingen worden uitgevoerd, zijn niet toegelaten.
Ophaling van asbest aan huis wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Door het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor verplegend personeel worden de persoonlijke beschermingsmiddelen die voorzien werden voor dit project via de gezondheidsinspectie ter beschikking gesteld van het verplegend personeel.

De geldigheid van de gft-sticker wordt verlengd tot 1 mei 2020 i.p.v. 1 april 2020. Heel wat verkooppunten van de gft-sticker (waaronder de stad- en gemeentehuizen) zijn nu immers gesloten.  Iedereen die nog geen nieuwe sticker voor 2020 heeft gekocht, hoeft zich hiervoor voorlopig dus niet naar een verkooppunt te begeven.

Zwerfvuilactie
De straat.net zwerfvuilactie van 20,21 en 22 maart is afgelast. Alle deelnemers worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Logistieke diensten voor hulpbehoevenden
De Minder Mobielen Centrale mag tot en met vrijdag 19 april 2020 alleen één-op-één vervoer doen. Er zal minder transport zijn en beroep worden gedaan op 'jongere' chauffeurs.
Maaltijdbedeling via Veresto gaat tijdens deze periode ongewijzigd door.
De poets- en klusjesdienst voor hulpbehoevenden is ook beschikbaar. We voorzien wel extra hygiënemaatregelen voor de dienstverleners.

Woonzorgcentrum Den Boogerd
Bezoek is niet toegestaan in de periode van 12 maart tot en met 19 april. Enkel uitzonderingen zoals externe zorgverstrekkers en stagiairs krijgen wel nog toegang. Gezamenlijke activiteiten en activiteiten vergezeld van een externe begeleider worden afgelast. De animatoren van Den Boogerd zelf organiseren aangepaste activiteiten.

Openbaar vervoer
De openbaarvervoersmaatschappijen moeten het vervoer zo organiseren dat de sociale afstand van minstens 1,5 meter kan worden gegarandeerd. De reizigers worden verdeeld per rij en per kant van de voertuigen. Gelieve deze maatregel te respecteren en enkel indien nodig het openbaar vervoer te nemen.

Voor het beschikbaar aanbod van de vervoersmaatschappijen wordt verwezen naar de desbetreffende websites

Grensarbeid
Grensarbeiders mogen hun activiteiten blijven uitvoeren binnen de limieten van de opgelegde maatregelen en nemen een attest van de werkgever mee om aan te tonen dat ze over de grens moeten gaan werken.

Reizen naar het buitenland
Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland worden tot en met 5 april niet meer toegelaten. 

De grenzen van ons land zijn sinds vrijdag 20 maart afgesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. De politie voert grenscontroles uit en elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. De grens is enkel open:

 • om te gaan werken (attest);
 • in het kader van een co-ouderschapsregeling;
 • om zorg te gaan verlenen aan een hulpbehoevend familielid of persoon waarmee je een zorgband hebt.

Belgen en andere inwoners van ons land die via een luchthaven terugkeren, dienen 2 weken in thuisquarantaine te blijven. Dit wil zeggen dat zij, zelfs als zij in een essentiële sector tewerkgesteld zijn, zij zich niet naar het werk mogen begeven. Zij mogen enkel aan telethuiswerk doen.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!