Blijf de coronamaatregelen volgen

15
okt
2020

Tussen 4 en 10 oktober werden er op nationaal niveau dagelijks meer dan 5.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus bevestigd. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijven toenemen. Tot enkele weken geleden raakten vooral jongeren besmet, maar intussen stijgt het aantal besmettingen sterk bij alle leeftijden.

Bescherm je kwetsbare medemens

In coronatijden zijn we vooral bezorgd om patiënten met chronische aandoeningen, hun mantelzorgers en kwetsbare burgers. Daarom doet de Eerstelijnszone Noord-Limburg - samen met de Noord-Limburgse en Lommelse Huisartsenkringen - een warme oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te blijven volgen. Wie (milde) tekenen van ziekte vertoont, contacteert ook best onmiddellijk de (huis-)arts.

Volg de zes gouden regels

  1. Was je handen.
  2. Hou afstand.
  3. Beperk nauwe contacten.
  4. Doe je activiteiten liefst buiten.
  5. Denk aan de kwetsbare mensen.
  6. Volg de regels over bijeenkomsten.

Deze zes gouden regels zijn kort en krachtig en vragen van de meeste mensen een redelijk kleine inspanning om vol te houden.

Meteen de huisarts contacteren

Ten slotte nog een laatste gouden regel: wie tekenen van ziekte vertoont - hoe mild ook - contacteert meteen naar de huisarts. De dokter stelt een aantal vragen en bepaalt of een coronatest nodig is. Is die test positief? Volg dan het advies van de huisarts goed op en verwittig zo snel mogelijk je nauwe contacten. Dit is de enige manier om het virus tegen te gaan. Wie de tekenen negeert en niets doet, blijft anderen besmetten. Contactonderzoek werkt alleen maar als iedereen de contacten correct doorgeeft. Met de Coronalert-app, bijvoorbeeld, gebeurt dit snel en anoniem.

Blijf solidair

Het goede nieuws is dat de cijfers in Noord-Limburg momenteel nog onder het gemiddelde van de rest van het land blijven. Om deze cijfers laag te houden, moeten de basisregels dus strikt gevolgd worden. Toch vraagt de Eerstelijnszone Noord-Limburg ook om solidair te blijven en elkaars mentaal en fysiek welzijn in het oog te houden. Zeker nu de winter voor de deur staat, moeten we voor elkaar blijven zorgen.

Voor meer informatie, raadpleeg www.info-coronavirus.be, bel naar 0800 14 689 (Corona-infolijn) of vraag raad bij je huisarts.