Haal vanaf 14 mei je gratis mondmasker af

7
mei
2020

Vanaf 14 mei kan je voor alle gezinsleden vanaf 12 jaar wonende in Hechtel-Eksel een gratis mondmasker en filter afhalen. We organiseren afhaalmomenten in verschillende verdeelpunten (zie hieronder). De bedoeling is dat je de mondmaskers voor alle gezinsleden tegelijk afhaalt. Wij voorzien geen huis-aan-huisbedeling. Er zijn voldoende mondmaskers voor iedereen. Kom dus niet allemaal meteen op 14 en 15 mei. Gelieve de afhalingen te spreiden.

Hoe afhalen?

De bedoeling is dat één persoon per gezin de mondmaskers komt afhalen. Deze persoon dient hiervoor zijn elektronische identiteitskaart mee te brengen. Het aantal maskers dat je meekrijgt, hangt af van het aantal gezinsleden gedomicilieerd op jouw adres op 14/05/2020. Elk gezinslid vanaf 12 jaar krijgt een mondmasker.

Waar en wanneer?

Vanaf donderdag 14 mei kan je je masker en filter ophalen in:

 • Gemeentelijke sporthal, Dennenstraat 8
  Donderdag 14 en vrijdag 15 mei, van 9u tot 18u
 • Huis van het Kind, Vriendschapsplein 2 (parking Schans)
  Donderdag 14 en vrijdag 15 mei, van 9u tot 18u
 • Proxy Delhaize Hechtel, Rode Kruisplein 12 
  Vanaf donderdag 14 mei, tijdens de openingsuren
 • Proxy Delhaize Eksel, Overpelterbaan 9
  Vanaf donderdag 14 mei, tijdens de openingsuren
 • Novamarkt Eksel, Pundershoekstraat 18
  Onder voorbehoud vanaf donderdag 14 mei, tijdens de openingsuren

Vanaf maandag 18 mei kan je masker en filter ook in het gemeentehuis afhalen:

 • Gemeentehuis, Don Boscostraat 5
  Vanaf maandag 18 mei, tijdens de openingsuren

Respecteer de maatregelen tijdens het afhaalmoment

Om ervoor te zorgen dat de verdeling van de mondmaskers vlot en veilig verloopt, vragen we om de hygiënemaatregelen en richtlijnen inzake social distancing te respecteren. Was je handen vóór en na het afhalen, houd voldoende afstand en bedek – indien mogelijk – mond en neus met een mondmasker of sjaal.

Niet in de mogelijkheid om het masker af te halen?

Inwoners die hun masker niet zelf kunnen afhalen of kunnen laten afhalen, kunnen naar het OCMW bellen: 011 89 12 12. Maatschappelijk werkster Ann Bernaerts zoekt dan met jou naar een oplossing (bv. een vrijwilliger haalt het masker af en levert het aan huis, we sturen het masker per post op, ...). Aarzel niet om contact op te nemen.

Waarom een mondmasker dragen?

Je draagt een mondmasker om eventueel besmette vochtpartikels bij je te houden en zo anderen te beschermen. Ook voorwerpen in de omgeving raken zo minder besmet.

Hoe een mondmasker dragen?

 • Was je handen voordat je het masker opzet.
 • Raak alleen de elastieken of touwtjes aan bij het opzetten.
 • Zet het masker eerst goed op je neus en maak het bovenste lintje vast.
 • Zet het masker vervolgens goed op je kin en maak het onderste lintje vast.
 • Was je handen voordat je het masker afzet.
 • Raak alleen de elastieken of touwtjes aan bij het afzetten.
 • Was na gebruik weer je handen.

Wanneer een mondmasker dragen?

Het dragen van een mondmasker is verplicht op het openbaar vervoer, in scholen (vanaf 12 jaar) en in situaties waarin de 1,5 meter afstand niet kan verzekerd worden. Daarnaast draag je best een mondmasker bij nauw contact met anderen, in de supermarkt, bij bezoek aan kwetsbare personen of als je zelf risicopatiënt bent.

Herbruikbaar stoffen masker

Het mondmasker dat wij verdelen, heeft een goed aansluitende pasvorm en een stoffen, wasbare buitenlaag, zodat het 30 minuten op 60° gewassen en vervolgens hergebruikt kan worden. Bewaar het op een propere plaats, liefst in een afsluitbare zak.

Zelf aan de slag

Ben je handig met naald en draad? Dan kan je zelf aan de slag met het maken van mondmaskers. Je vindt alle praktische info en handige patronen op www.maakjemondmasker.be. Succes!